Jheronimus Boschdag in Bibliotheek Theek 5

Foto: Theek5

Jheronimus Bosch is een van de belangrijkste kunstenaars uit de late middeleeuwen. Het jaar 2016 is zijn vijfhonderdste sterfjaar en is daarom uitgeroepen tot een nationaal evenementenjaar. Bibliotheek Oosterhout Centrum laat ook jou graag kennismaken met deze bijzondere schilder!

Wie is Jheronimus Bosch?

De schilder wordt in ’s-Hertogenbosch geboren als Jheronimus van Aken. Hij ontwikkelt zijn talent in het familie-atelier aan de Markt in Den Bosch. Bosch verbeeldt in zijn schilderingen grote thema’s uit zijn tijd, zoals verleiding en zonde, door middel van taferelen die een kruising zijn van realiteit en fantasie. Dit was in die tijd totaal nieuw. In de schilderijen zien we heiligen, duivels, monstertjes en niet-bestaande landschappen. Een wonderlijke fantasiewereld. Ondanks zijn fantasierijke voorstellingen kan Bosch toch ook gezien worden als een realist. De werelden zijn immers gebaseerd op bestaande natuur, mensen en dieren. Een van de bekendste werken van Bosch is De tuin der lusten, een kleurrijk drieluik waar je maar niet op uitgekeken raakt.Expositie (tot en met zondag 2 oktober)
Tien panelen van deze belangrijke laatmiddeleeuwse schilder worden geëxposeerd in gebouw de Bussel in Oosterhout. Bewonder onder andere De tuin der lusten, Ecce Homo, De hooiwagen en De verzoeking van de heilige Antonius.Een groep leerlingen van Het Mgr. Frencken College presenteert hun werk op een elfde paneel. Op 2 oktober is de tentoonstelling compleet met de resultaten uit de workshop ‘Anders kijken naar Jeroen Bosch’ die groep 5/6 van basisschool De Berkenhof heeft gevolgd.

Zondag 2 oktober is de de eerste zondag dat de bilbiotheek in Oosterhout weer geopend is (t/m maart). Daarom hebben we een leuke middag activiteiten gepland.

  • 14.00 uur Gedichten door Pien Storm van Leeuwen
    Pien zal gedichten voordragen, geïnspireerd door fragmenten uit schilderijen van Jheronimus Bosch. Kom luisteren en genieten.
  • 14.00 – 15.00 uur Presentatie ‘Anders kijken naar Jeroen Bosch’
    Bekijk het resultaat van de workshop Animatie die groep 5/6 van basisschool De Berkenhof heeft gevolgd.
  • 14.00 – 15.00 uur Workshop animatie
    Suus Hessling is een enthousiaste docente die leuke animatie workshops verzorgd. Wil jij ook creatief bezig zijn? Kom samen met je zusje, vriendje, papa of oma langs en maak je eigen flipbook of thaumatroop!
  • 15.00 uur Dans door H19 ‘Gekleurd’
    Geniet van een spetterend optreden van dansgroep Choque proof!
  • 15.30 uur Presentatie prentenboek
    Lancering van het prentenboek dat op 21 september tijdens de workshop is gemaakt. Benieuwd? Kom langs!
  • 15.30 uur Uitleg restauratie van schilderijen
    Oude meesterwerken zijn helaas niet altijd opgewassen tegen de tand des tijds en moeten daarom soms gerestaureerd worden. Maar hoe ga je om met zo’n oud en delicaat kunstwerk? Masja Arnouts vertelt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen