Op zoek naar Paddenstoelen in de Dorstse bossen

Foto: IVN Mark & Donge

De boswachterij Dorst staat bekend om zijn vele soorten paddenstoelen. IVN Mark& Donge gaat er vanmiddag vanaf 14.00 uur op uit om paddenstoelen te ontdekken. Groot  en klein is welkom. Het is een gezinswandeling!! 

In andere seizoenen zijn ook wel paddenstoelen te vinden, maar in de herfst zien we toch de meeste soorten. Wat we te zien krijgen, zijn de vruchtlichamen. Het eigenlijke organisme leeft ondergronds, of in de strooisellaag, of in hout: de zwamvlok, alias mycelium. Die krijgen we zelden te zien, maar het is bij sommige soorten of onder loszittende boomschors soms wel zichtbaar.

Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs. Plotseling zijn ze er – gisteren nog niets te zien, vandaag staat er een paddenstoel en vaak is er na een paar dagen weer niets meer te zien. Dat moest wel toverij zijn ! Ze werden vroeger in verband gebracht met duistere krachten, heksen en duivels, maar ook met elfjes en kabouters.

De bossen bij Dorst staan bekend om hun rijkdom aan paddenstoelen. In de loop der jaren zijn daar meer dan 800 soorten gevonden. Maar wist u dat er in ons land meer dan 5000 soorten voorkomen ? Daar zijn wel veel zeer kleine zwammetjes bij. Al die soorten komen ook nooit tegelijk in één gebied voor. Ze zijn sterk gebonden aan bepaalde omstandigheden : grondsoort, bomen- en plantensoorten waarmee ze samenleven, of waarop ze parasiteren, dode planten en bomen die ze afbreken, aanwezigheid van andere paddenstoelen waarmee ze samenleven en nog veel meer, vaak micro-omstandigheden, die onmisbaar zijn voor bepaalde soorten. Maar voor vrijwel allemaal geldt, dat vocht onontbeerlijk is. Nu dus maar hopen, dat er in oktober voldoende regen valt!

Maar als dat niet gebeurt, dan is er toch altijd meer dan genoeg te zien en te genieten in dit gevarieerde gebied. We vinden altijd wel wat soorten, zoals bv. op hout groeiende zwammen, die minder gevoelig voor droogte zijn.
We maken er zeker voor iedereen een mooie herfstwandeling van en in het bijzonder zijn gezinnen met kinderen welkom.

TIP: neem een klein spiegeltje mee, om de onderkant van paddenstoelen goed te kunnen bekijken.

Om 14.00 uur, vanaf parkeerplaats nabij cafe Beum, Wethouder van Dijklaan 19, 4849 PG Dorst. Wethouder van Dijklaan19, Dorst.

bron: IVN Mark & Donge

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen