CDA biedt wethouders De Groene Krokodil aan tegen bureaucratie

jul 04 , 6:16 Nieuws
cda groene krokodil
CDA Oosterhout introduceert De Groene Krokodil om gemeentelijke bureaucratie voor verenigingen aan te pakken.

De Groene Krokodil

Op initiatief van CDA-kamerlid Inge van Dijk hebben veel lokale CDA-fracties gehoor gegeven aan haar oproep om de administratieve lasten voor verenigingen te verlichten. De oproep kwam voort uit landelijke signalen van verenigingen die worstelen met het invullen van onnodige en complexe formulieren. Het idee van de "groene krokodil" werd gelanceerd als een symbolische actie, geïnspireerd door de bekende paarse krokodil uit de OHRA-reclame, die staat voor overdreven en klantonvriendelijke bureaucratie.

Zorgen van verenigingen

CDA Oosterhout bood wethouders een Groene Krokodil aan om te benadrukken dat zij zich inzetten voor de verenigingen in de gemeente en hun problemen met papierwerk en regels serieus nemen. Daarnaast werden de zorgen van de verenigingen onder de aandacht gebracht. CDA Oosterhout startte een online onderzoek waarin verenigingen hun zorgen omtrent bureaucratie konden delen. Uit de reacties bleek dat het onzinnige papierwerk in Oosterhout meevalt, een compliment voor de gemeente. Echter, veel verenigingen gaven aan dat het lastig is om de juiste ambtenaar te bereiken, omdat vrijwilligers vaak overdag werken en er 's avonds niemand beschikbaar is bij de gemeente.

Wethouders kunnen aan de slag!

De enquête bracht ook andere zorgen aan het licht. Verenigingen maken zich zorgen over hun huisvesting, met name onverwachte huurverhogingen, onzekerheid over locaties en een gebrek aan passende middelen. Daarnaast is het aantal vrijwilligers teruggelopen, waardoor de taken steeds bij dezelfde mensen terechtkomen. Een ander opvallend punt was de aandacht voor ouderen. De groeiende groep ouderen heeft te weinig ruimte om veilig en beschut te sporten en mist een plek voor sociaal samenzijn. Het onderzoek suggereerde dat verenigingen baat zouden hebben bij meer centrale ondersteuning, zoals een gezamenlijk boekhoudprogramma of EHBO-cursussen. Het rapport biedt gedetailleerde suggesties en oplossingen waar wethouders mee aan de slag kunnen om de verenigingen te ondersteunen.