Uniek kerstconcert ‘Festival of Lessons and Carols’ in St.Jansbasiliek

Foto: St. Ludens

Op zondag 15 december vindt om 15.00 uur in de St.Jan op de Markt een bijzonder kerstconcert plaats: ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’.

Jongerenkoor YRDV

Tijdens het kerstconcert dat door Stichting Ludens wordt georganiseerd, wordt het bijbelverhaal in de Engelse kersttraditie verteld vanaf Adam en Eva tot aan de geboorte van Christus. De verhalen worden afgewisseld met koorzang, samenzang van bekende Christmas Carols en orgelmuziek. Uit Raamsdonksveer komt het inmiddels landelijk bekende RK Jongerenkoor YRDV. Dit jonge koor richt zich als een van de weinige jongerenkoren op het uitvoeren van klassieke (kerk)muziek. Zij maakten in 2015 een concertreis naar Rome en worden regelmatig uitgenodigd voor optredens in heel Nederland.

Capella Catharina

Daarnaast zingt een van de ‘huiskoren’ van de Basiliek: de Capella Catharina. Dit jonge kamerkoor van de Catharinaparochie trad al vaker op tijdens concerten verzorgd door Ludens (o.a. vorig jaar in een indrukwekkend passieconcert).  Het repertoire bestaat uit vele composities uit de schat der eeuwen. Beide koren waren een aantal keer op de Nederlandse TV te horen en te zien. Omdat ze allebei onder leiding staan van Jan Willems, kunnen ook veel stukken samen gezongen worden, waardoor een stevige koorklank ontstaat. Zo hoort u o.a. koorwerken van Rutter, Leighton, Tavener en Willcocks. Natuurlijk ben je van harte uitgenodigd om bij de samenzanggedeelten je stem te laten horen!

Maarschalkerweerdorgel

Uiteraard zal het Maarschalkerweerdorgel zich zowel als begeleidingsinstrument als solistisch (o.a. in werk van  Bach, Archer, Bédard en Daquin) van zijn beste kant laten zien en horen. Verder wordt medewerking verleend door Frans Bullens (kerkmusicus in de regio), Ton Stevens (organist van de Capella Catharina) en Ilse van Wuijckhuijse (sopraan-soliste). In dit sfeervolle ‘feest’ van lezingen en liederen wisselen koorzang en samenzang elkaar af. Zo ontvouwt zich geleidelijk het Kerstverhaal, vanaf de eerste aankondigingen van de Messias tot de geboorte van Jezus Christus, in muziek en gesproken woord. De ‘nine lessons’ zullen worden voorgedragen door lectoren uit de Oosterhoutse gemeenschap. Sommige liefhebbers reizen speciaal af naar het VK om een dergelijk ‘festival’ live mee te maken: nu dus gewoon in de Basiliek in Oosterhout.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen