Film op Locatie sluit jaar af met familiefilm in kapsalon

Foto: Casper van Aggelen

Film op Locatie heeft zijn eerste jaar erop zitten. Of moeten we schrijven haar eerste jaar, want het initiatief bestaat immers uit drie vrouwen. Ze vertellen ons over de film die ze in een lege kapsalon draaien in de kerstvakantie en over het jaar dat voorbij is gevlogen.

Films op bijzonder plekken

Ingrid van Delft, Simone Leijten en Wilma Rekkers vertonen met hun initiatief ‘Film op Locatie’ bioscoopfilms op bijzondere plekken. Vaak met een sociaal maatschappelijk thema. Denk daarbij aan de Galvanitas fabriek binnen het Vastwel project, jeugdfilms voor de Zomerkaravaan van de gemeente Oosterhout en in de week van de duurzaamheid kon je film kijken op de Gemeentewerf.

Thema Alzheimer

Wilma: “We zijn als Film op Locatie gestart met de vertoning van mijn documentaire Tijdloos in combinatie met de CKV week van Curio Effent. Het thema van die week was ‘Identiteit’. De documentaire over Piet Hohmann die door Alzheimer zijn identiteit verloor, sloot goed aan.“ Met de laatste vertoning van het jaar is de cirkel qua thematiek rond, wat deze gaat eveneens over Alzheimer. In de kerstvakantie wordt drie keer de film Kapsalon Romy vertoond in de voormalige kapperszaak aan de Torenstraat. Programmeur Simone vertelt dat eigenaresse Hetty van den Handel gelijk enthousiast was toen ze een balletje opgooide om de film in de lege zaak te draaien. “Hetty vond het een super plan om in een kapperszaak naar een film te kijken. Zeker een leuke familiefilm over een kapster met beginnende Alzheimer die hulp krijgt van haar kleindochter. Zij zou met de zaak per 1 december verhuizen naar de Leijsenhoek en had nog een huurcontract voor de Torenstraat. Zo gezegd zo gedaan.”

Locatie zorgt voor beleving

Op maandagmiddag 30 december, vrijdagmiddag 3 januari en zaterdagavond 4 januari kunt u dus terecht voor Kapsalon Romy bij voormalig kapsalon Shape & Colours. Er zullen zo’n 40 stoelen geplaatst worden per vertoning. “We letten goed op de zichtlijnen en mensen kunnen niet te dicht op het scherm zitten,” licht Ingrid dit aantal toe. Ingrid verzorgt de techniek bij Film op Locatie en heeft het afgelopen jaar regelmatig voor uitdagingen gestaan. “Bij de kinderboerderij MEK stond er een paal midden in de ruimte en tijdens de kilometer wandeling in het Museumkwartier moest er buiten op twee plekken film vertoond worden, maar dat maakt het nou juist bijzonder! Het lukt ons altijd en dat geeft veel voldoening.” De dames staan nog steeds achter hun visie dat de locatie waar film vertoond wordt een extra dimensie toevoegt aan de beleving. Een kritische bezoeker van de film ‘The Biggest little farm’ op de Gemeentewerf gaf hierover het mooiste compliment van afgelopen jaar. “Ik vond het allemaal maar onzin om in een loods tussen het afval een film te gaan zitten kijken, maar het was écht anders. Ik voel het veel meer dan in een bioscoopzaal.”

Voor alle leeftijden

In de kerstvakantie dus drie keer de film Kapsalon Romy (zie trailer onderaan dit artikel). “Het is een echte familiefilm dus maak er een fijn kerstuitje van met moeder, dochter, oma, vriendin, noem maar op,” licht programmeur Simone tenslotte nog toe. “Ik twijfelde eerlijk gezegd in eerste instantie of kinderen dit wel een leuke film zouden vinden. Er komen grote vraagstukken aan bod die mij emotioneerde, maar Annemiek van filmdistributeur Cinemien wees me erop dat kinderen hele andere onderdelen uit de film oppikken. Zij zien juist de grapjes tussen kleindochter en oma en ze zien de (onbezonnen) roadtrip naar Denemarken als een spannend avontuur.” En dat is natuurlijk ook waar een goede film zich in onderscheid. Kapsalon Romy heeft niet zonder reden inmiddels al meer dan tien prijzen gewonnen op diverse (inter)nationale festivals. In één van de juryrapporten valt te lezen ‘Door het genuanceerde acteren en het sterke script geloven we dat deze film de harten van jong en oud zal raken.’ Op maandag 30 december en vrijdag 3 januari start de film om 14.00 uur, op zaterdag 4 januari om 20.00 uur. Kaarten kosten 7,50 per stuk. Voor meer informatie of om direct kaarten te reserveren klik je op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen