Heemkundekring verzorgt lezing over stamboomonderzoek

Foto: HK De Heerlijkheid Oosterhout

Simon Burggraaf van Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout geeft maandag 14 september een lezing over genealogie, ofwel stamboomonderzoek.

Periode van vóór 1811

Tijdens deze lezing komt vooral de periode aan bod van vóór 1811, het jaar waarin de burgerlijke stand werd ingevoerd. De nodige gegevens uit die tijd kunnen alleen gehaald worden uit de zogenaamde DTB-boeken, de doop-, trouw- en begraafboeken, die de meeste katholieke en protestantse kerken vanaf het begin van de zeventiende eeuw bijhielden. Deze gegevens zijn minder uitvoerig dan van de burgerlijke stand. In de trouwboeken worden de ouders van het bruidspaar vrijwel nooit genoemd. In de begraafregisters blijven de namen van verwanten meestal achterwege. Soms staat er zelfs alleen: ‘begraven de vrouw van Jan Pieterse’. Sommige begraafboeken dienden tevens als verantwoording voor de inkomsten van koster en doodgraver. Ze vermelden de kosten van het klokluiden, de afscheidsdienst in de kerk en het gebruik van het baarkleed. In de doopregisters vinden we naast de namen van kind en ouder(s) wel de namen van de getuigen, die vaak familie waren. Ook in de trouwboeken worden de getuigen genoemd.

Trouwen voor de schepenbank

Om te trouwen waren er verschillende mogelijkheden. Je kon trouwen voor de schepenbank, te vergelijken met het gemeentebestuur, maar ook in de kerk. Sommige aanstaande bruidsparen maken het wel verwarrend voor ons. Katholieke bruidsparen gingen bijvoorbeeld in ondertrouw en trouwden in de protestantse kerk, voordat zij een week later weer trouwden in de rooms-katholieke kerk. En dat in een tijd, dat het onderscheid tussen beide stromingen nog behoorlijk groot was. Wie wil weten hoe dit zit, moet maandag 14 september vooral gaan luisteren naar Simon zijn lezing! Tijdens de avond wordt ook uitgelegd hoe stamboomonderzoek in zijn werk gaat, waar je moet zoeken en wat de extra mogelijkheden zijn in dit digitale tijdperk.

Meer informatie

De lezing wordt gegeven in Vestzaktheater De Schelleboom, aan de Mathildastraat 37a. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.
In verband met de corona-maatregelen moeten belangstellenden zich van te voren opgeven via tel. 06 – 40 76 58 28 of via e-mail [email protected] o.v.v. naam en aantal gewenste kaarten. De toegang kost 2,50 euro voor leden van De Heerlijkheid Oosterhout, niet-leden betalen 5 euro, inclusief een kopje koffie bij binnenkomst. Het verschuldigde bedrag kan overgemaakt worden op bankrekening NL71 RABO 0126 3462 24 t.n.v. Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout. Pas als de kaarten betaald zijn, is de reservering een feit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen