Laatste Oosterhoutse pottenbakker vertelt zijn verhaal in De Schelleboom

Sjef van Loon
Sjef van Loon
Foto: Theater de Schelleboom

Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september kun je in De Schelleboom het verhaal beluisteren van pottenbakker Sjef van Loon.

Oosterhouts aardewerk

In de 17e en 18e eeuw was Oosterhout een van de vier grootste pottenbakkerscentra van Nederland. Oosterhouts aardewerk is overal in het land en ver daarbuiten teruggevonden. Theater de Schelleboom is de laatste pottenbakkerij, en de enige in Nederland, waar nog zoveel uit deze gloriedagen te zien is. Iets waar Oosterhout trots op mag zijn! Tijdens de Open Monumentendagen vertelt Sjef van Loon, de laatste pottenbakker van Oosterhout, het verhaal van de pottenbakkers van onze stad. Een ambacht waarmee Oosterhout faam maakte, meer dan 200 jaar lang, op de grens van zand en klei. Wat zijn de geheimen van het potten maken?

De laatste pottenbakker

Sjef van Loon was de laatste generatie van een familiebedrijf dat bijna 200 jaar actief was in de pottenbakkerij. Theater De Schelleboom heeft Sjef weer tot leven gewekt om zijn verhaal te vertellen. Bij de deur aan de voorzijde van het het theater hangt vanaf zaterdag 12 september een deurbel, waar je vanaf 13.00 uur bij Sjef kunt aanbellen. Hij zal zelf open doen en je meenemen in de geschiedenis van de pottenbakkers van Oosterhout. Wat had Sjef van Loon te maken met het wereldberoemde schilderij ‘Melkmeisje’ van Johannes Vermeer? En waarom lukte het om tot 1936 in bedrijf te blijven terwijl andere pottenbakkers er jaren eerder mee stopte?

Meer informatie

Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september kun je ook binnen in de oude pottenbakkerij tussen 13.00 en 17.00 uur een kijkje nemen. Uiteraard met een beperkt aantal mensen en op gepaste afstand. Geen tijd komend weekend? Geen zorgen, Sjef blijft ook daarna om zijn verhaal te vertellen. Bel gerust aan, hij is er bijna altijd! Je vindt Theater de Schelleboom aan de Mathildastraat 37a.

Sjef van Loon keert terug

We krijgen een nieuwe bewoner in De Schelleboom. De laatste pottenbakker van Oosterhout, Sjef van Loon, neemt vanaf het Open Monumentendag Oosterhout op 12 september, zijn intrek in de voormalige pottenbakkerij. Of zoals hij het noemt, zijn werkplaats. En hij heeft wat te vertellen.

Geplaatst door De Schelleboom op Maandag 7 september 2020

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen