Laatste gratis Marktconcert van dit seizoen in St. Jansbasiliek

Foto: St. Ludens

Het elfde en tevens laatste gratis Marktconcert in de St. Jan op zaterdagmiddag 12 september wordt verzorgd door de organisten van de St.Jan. Zij treden op tijdens een gratis inloopconcert tussen 14.30 en 15.15 uur in de Sint Jansbasiliek op de Markt.

Organisten met educatief concert

Het elfde en laatste Marktconcert op zaterdagmiddag 12 september a.s. wordt verzorgd door de (inval)organisten van de Basiliek: Frans Bullens, Ton Kos, Sydney Meuldijk, Ton Stevens & Jan Willems. Het weekend van 12/13 september is het open monumentenweekend met als thema: ‘Leermoment’. Vanwege de Corona-maatregelen is een bezoek/bespeling van het Maarschalkerweerdorgel helaas niet uitvoerbaar. Stichting Ludens heeft daarom besloten om het laatste Marktconcert vorm te geven als educatief concert.

Speciaal stuk ‘Dialoog voor vijf’

Tijdens dit concert zullen de organisten de werking van een pijporgel demonstreren, en ingaan op de historie van de verschillende type orgels en hun bijbehorende muziek. Het educatieve gedeelte wordt afgerond met een mini-concert dat wordt afgesloten met een bespeling van alle vijf toetsinstrumenten die in het open monumentenweekend in de Basiliek aanwezig zijn. ‘Huiscomponist’ Frans Bullens heeft daarvoor de nieuwe compositie ‘Dialoog voor Vijf’ geschreven die tijdens dit Marktconcert in wereldpremière gaat. Uiteraard zullen de verrichtingen van de organisten via een beeldverbinding beneden op het grote scherm goed te volgen zijn.

Gratis inloopconcert

De serie marktconcerten zijn gratis inloopconcerten die in de zomermaanden telkens plaats vinden op de zaterdagmiddagen tussen 14.30 en 15.15 uur uur tijdens de weekmarkt en de openstelling van de St. Jansbasiliek. Er wordt steeds gespeeld op het unieke Maarschalkerweerdorgel in de Sint Jan. De concerten duren ongeveer driekwartier en kennen een lichtvoetige programmering. In verband met de maatregelen tegen het coronavirus geldt een maximum van 100 bezoekers. Reserveren is niet nodig, maar het verdient aanbeveling tijdig aanwezig te zijn. De toegang is gratis.

Tijdelijke tentoonstelling

Ook buiten dit Marktconcert kunt u tijdens de openstelling van de Basiliek (zowel zaterdag als zondag tussen 12.00 en 17.00 uur) verder kennismaken met de wondere wereld van het (pijp)orgel via een tentoonstelling over de restauratie van het Maarschalkerweerdorgel, een audiovisuele presentatie over de activiteiten van de Stichting Ludens en het bekijken of bespelen van een demonstratieorgeltje van de Brabantse Orgelfederatie, het zogenaamde Doe-Orgeltje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen