Programma VASTWEL sluit aan bij de Goede Week

Donkere Metten
Donkere Metten
Foto: Vastwel.life

Vandaag start de Goede Week, de laatste dagen van de vastenperiode. VASTWEL heeft weer een aantal evenementen op het programma die hierbij aansluiten.

Macht & Mededogen: Niet van gisteren

Allereerst is er dinsdag vanaf 20.00 uur een presentatie door Bert van Oudenhoven en Miranda van Bragt, waarin ze je meenemen in de geschiedenis van de beelden van de ‘helden’ die we op straat kunnen vinden. Met het oog op morgen moeten we de geschiedenis niet met de bril van nu ‘veroordelen’. Want de helden van toen, daarover zijn de meningen nú verdeeld. Maar we moeten dit deel van de Nederlandse geschiedenis ook niet uitwissen: het biedt ons ook de mogelijkheid om iets over die geschiedenis te vertellen en om het verleden zichtbaar te maken. Discussie over standbeelden is zinloos zonder context, en daarover vertelt Bert ons graag meer.

‘Onze Helden’

Over de geschiedenis en de rol van ‘onze helden’ en hun (wan)daden. Bert bespreekt een tiental beelden die we in Nederland kunnen bekijken en daarbij komen zijn verleden als docent geschiedenis op het Frencken College en zijn 84 jaar levenservaring goed van pas. Miranda van Bragt, docent van het Frencken, zal ook een blik werpen op het cultuurhistorisch en beeldend aspect. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en een goed gesprek. En wie weet wellicht kunnen we leren van het verleden en de acties van de ‘helden’ van toen en zal/kan mededogen meer een rol kan spelen in het leven van de helden van nu een de toekomst.

Aan den lijve

Ook op de dagelijkse tv uitzendingen krijgen we mooie reacties. Bekende en minder bekende Oosterhouters mijmeren over hun persoonlijke ervaringen met Macht & Mededogen. De opnames zijn gemaakt en gemonteerd door ROS Drimmelen en te zien via de ORTS elke dag vanaf 18.00 uur (met uitzondering van de zondag) en terug te kijken via de eerste link onderaan dit artikel. Deze week kun je kijken naar de interviews met Christian Goijaarts, Margot Pelders, Eus Roovers, Edith de Jong en Pastoor Jochem van Velthoven. De hele reeks wordt afgesloten op Paaszaterdag met een compilatie uit de voorafgaande 39 uitzendingen.

Donkere Metten

Op 13, 14 en 15 april zingt Schola Cantorum Oosterhout de Donkere Metten in de Sint Jansbasiliek. Een oude kloostertraditie vanuit de Middeleeuwen. Na elk gezang wordt een kaars gedoofd totdat de kerk helemaal donker is. Symbolisch voor macht zonder mededogen. De avonden starten steeds om 21.15 uur en de entree is gratis. Verder kun je deze week voor het laatst genieten van de foto-expositie ‘Als ik mocht kiezen’ in de Kloosterdreef. Vastwel is een van de initiatieven van het Leer-en Inspiratiehuis van het Sint Catharinadal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen