Vuist tegen kanker #01: Bart gaat het weer doen!

Aan de finish in 2019
Aan de finish in 2019
Foto: Bart van Delft

Vorig jaar kon je op Oosterhout Nieuws al meeleven met de avonturen van Bart van Delft in de voorbereiding op Alpe d’HuZes. Onder het mom van ‘Opgeven is geen optie’ en ter ondersteuning van twee goede vrienden gaat hij dit jaar weer de strijd aan met kanker. Regelmatig kun je op Oosterhout Nieuws lezen over de voorbereidingen van Bart en de verhalen achter andere Oosterhoutse deelnemers.

Een echte held

Het is een paar dagen na 6 juni, de dag van Alpe d’HuZes 2019, de Oosterhoutse wielerclub WTC Klein Verzet heeft zich verzameld aan de Abdis van Thornstraat om mij in te halen als een ware held. Heel eerlijk, zo zit ik niet in elkaar, de echte held? Die stond daar in zijn wielerpakje samen met z’n vrouw, kinderen en ouders te wachten op mijn komst: Sander van Wanrooij. Na innige omhelzingen, tranen, bloemen en een paar biertjes kwam het hoge woord er uit, “Bart, nu ik genezen ben van die tumor in mijn nek, ga jij volgend jaar met me mee de Alpe op? Dat ben ik aan mezelf verplicht.” Ik slik de tranen even weg, had ik een paar dagen daarvoor nog tegen mezelf gezegd de komende jaren niet meer mee te doen, nu sloeg er niet eens twijfel toe. Er kwam een resolute ‘ja’ uit mijn mond. Natuurlijk doe ik dat met jou, juist met jou, dacht ik. De letterlijke druppel die mijn emmer vorig deed overlopen stond hier recht voor me, dan zeg je geen nee.

Ga jij met mij de berg mee op?

Het opvolgende weekend vond het Parkfeest plaats, de grootste reünie van Oosterhout. Daar was ook Joost Prins, één van de mannen die tijdens de editie van 2019 als verrassing boven aan de berg stond. We haalden herinneringen op aan de mooie dag en wat het voor hem had betekend. Joost strijd al een paar jaar tegen een eigenwijze tumor in zijn hersenen, dat hardnekkige ding wil maar niet weg blijven. Het heeft hem geraakt, alles dat met Alpe d’HuZes te maken heeft; de berg, de wielrenners, de sfeer, de donaties, de steun, de beweging, het bewustzijn, alles. Je raadt al waar dit naartoe gaat, “Bart, als ik volgend jaar die berg op wil? Ga jij dan met me mee?” En daar was nummer twee, het was op dat zelfde Parkfeest dat ik Sander en Joost aan elkaar introduceerde. Eigenlijk best een mooi feestje hè? Heb jij al kaartjes voor 2020 gekocht?

Het wordt een memorabele dag

In de maanden die daarop volgden nam het plan serieuzere vormen aan. Van team-naam tot huisvesting tijdens Alpe d’HuZes 2020, het lijkt in de verre verste niet op het individuele initiatief van 2019. Het lijkt een memorabele dag te worden, maar de voorbereiding liegt er weer niet om, er staan mooie dingen op het programma. Dit voorjaar een aantal klassiekers, maar ook ludieke acties. Alles voor twee belangrijke elementen aan onze deelname: zo veel mogelijk donaties binnen halen voor kanker onderzoek en zo goed mogelijk trainen om te proberen zes keer 14 km omhoog te klimmen.

Opgeven is geen optie

De komende tijd ga je hier exclusief insights lezen over onze voorbereiding, maar ook die van andere Oosterhoutse deelnemers. We strijden namelijk allemaal voor één doel, een wereld waarin kanker niet meer levensbedreigend is. En trouwens, terwijl ik dit schrijf drink ik het laatste drankje op mijn verjaardagsfeestje, maak jij mijn verjaardag nog mooier? Wij zijn er alle drie van overtuigd dat we de strijd tegen kanker kunnen winnen, maar niet alleen. Helpen jullie ons mee? Maak samen met ons een vuist tegen kanker. Want onthoud: Opgeven is geen optie!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen