Vuist tegen kanker: Vooravond van Rebound

Foto: Bart van Delft

Twee jaar geleden kon je op Oosterhout Nieuws al meeleven met de avonturen van Bart van Delft in de voorbereiding op Alpe d’HuZes. Dit jaar gaat Bart samen met Sander van Wanrooij en Joost Prins op een alternatieve manier geld ophalen in de strijd tegen kanker. Hieronder lees je de blog van Bart van Delft.

Vuist tegen kanker: Vooravond van Rebound

De mountainbike staat klaar in de keuken, de reepjes en gelletjes zitten voorop in het tasje dat voor de gelegenheid gemonteerd is en niet te vergeten, de wekker staat aardig vroeg. We zijn aan de vooravond beland van Unbound/Rebound, ons alternatief voor Alpe d’HuZes. Geen 21 bochten, geen kaarsen die licht brengen en bibberende afdalingen. Maar morgen (vandaag red.) staat er een zogenaamde gravelrit op het menu van maar liefst 163 km. We vertrekken om 06:00 uur, één van de spelregels dat het team rondom Laurens ten Dam ons heeft opgelegd. Naast het vroege vertrek is ook de afstand opgelegd, ook mogen we maar twee keer stoppen, hulp is niet toegestaan, we rijden zoveel mogelijk over onverharde ondergrond en de minder vervelende naborrel is verplicht.

Waar ik op voorhand nog wat sceptisch was over deze zelf ingelaste variant op Alpe d’HuZes, want de magie van de Alpe d’Huez is een groot gemis. Daar ben ik inmiddels aardig gefocust. Bij de verschillende lieve berichten en donaties staat het kippenvel op mijn armen en de tranen in mijn ogen. Die motivatie gaat hard nodig zijn bij mijn langste tocht op de mountainbike ooit. Toch heb ik er gewoon veel zin in, wat is nu mooier dan een dag op pad met twee fietsvrienden? Het weer zal wat minder zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Er staan prachtige stroken door fraaie natuurgebieden op het programma en de twee stops zijn ook met zorg uitgekozen. De eerste stop is bij Servais en Knaven thuis, de familie Knaven steunt onze tocht en ontvangt ons met open armen. Voor degene die iets minder thuis zin in de wielertrivia, Servais is een oud prof waar we als Nederlanders trots op mogen zijn. Onder andere een eerste plaats in Parijs-Roubaix en een etappe-overwinning in de Ronde van Frankrijk staan op zijn palmares. De tweede stop zit een stuk verderop in de rit, verborgen tussen de bomen in het grensgebied onder Tilburg. We stoppen bij het kleine klooster van Nieuwkerk, wie weet steken we hier het Alpe d’HuZes kaarsje alsnog aan.

Afgelopen week voltooiden we onze laatste trainingsrit nog in een heerlijk warm avondzonnetje. Morgen zal het hoofdzakelijk regenen, maar een regenjas is er niet bij. We zullen ons met trots hullen in het eigen ontworpen fietspak dat we we voor Alpe d’HuZes 2020 al hadden laten maken. Compleet met Oosterhoutse details en uiteraard met logo’s van onze grootste donateurs. De pakken werden geheel belangeloos gesponsord door een andere ex-prof, Bobbie Traksel. Fantastisch hoe deuren openen voor het goede doel, het heeft er zelfs toe geleid dat er een complete collectie door mij ontworpen en door Bobbie gefabriceerd in de fietsenwinkels hangt.

Het goede doel, want laten we dat niet vergeten. Te vaak hebben wij met z’n drieën ondervonden wat een impact kanker kan hebben op het leven. Gelukkig kennen we de verhalen van succesvolle behandelingen en genezing, die tweede kans gunnen wij iedereen. Bij mij gaat ook mijn oma, Cor van Delft – de Laat, in gedachten zijn. Ze overleed aan de gevolgen van kanker in 2019, tot het laatst de meeste sterke vrouw die ik heb gekend. Daarnaast zal ik morgen veel denken aan een andere powervrouw in de dop, Lieve. Die kleine krachtpatser was tijdens mijn deelname in 2019 al continue in mijn gedachten, ze won in 2017 van die kl*teziekte. Vandaag kwam er een fantastische donatie binnen van haar ouders met de eerste woorden “Lieve ome Bart…”, de tranen rolden over mijn wangen. Op naar meer verhalen zoals Lieve, tot aan de dag dat er niemand meer dood gaat aan kanker.

En nu mijn bed in, uitgerust aan de start staan. Een mooi verslag zal snel volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen