Vuist tegen kanker: Tijd voor dé eindsprint!

Foto: Bart van Delft

Onder het mom van ‘Opgeven is geen optie’  gaat Bart van Delft met goede vriend Sander na twee jaar uitstel weer meedoen aan Alpe d’HuZes in de strijd tegen kanker. De komende weken kun je op Oosterhout Nieuws lezen over de voorbereidingen van Sander en Bart en hun eindsprint tot het evenement op 2 juni.

Tijd voor dé eindsprint!

We moeten alweer terug naar 2019 om terug te blikken op de laatste Alpe d’HuZes, een koude maar memorabele editie. Toen fietste Bart alleen om meerdere redenen; een oersterk petekindje dat kanker overwon, een ontzettend zieke oma en de tegen kanker vechtende fietsvriend Sander. Onder aanmoediging van naar Frankrijk afgereisde vrienden maakte hij er een dag van om nooit te vergeten. Bij thuiskomst ontstond al snel het idee om met Sander deel te nemen aan de volgende editie om de cirkel rond te maken en samen het donkere boek met de naam kanker voor een groot deel te sluiten.

We zijn inmiddels bijna 3 jaar verder en die deelnamen heeft logischerwijs nog niet plaatsgevonden. Maar nu we al een paar maanden samen achter de schaduw van Covid uitkruipen staat Alpe d’HuZes 2022 dan toch echt voor de deur. Na twee jaar training, onderhouden, plannen, regelen, schrappen, alternatieven uit de kast trekken en weer plannen regelen is het dan eindelijk zover. Sander en Bart gaan op 2 juni vroeg uit de veren om zo vaak mogelijk de alpenreus op te fietsen. Gek genoeg kijken ze er nog steeds naar uit en willen ze er samen vooral voor zorgen dat in deze laatste weken er nog een keer extra aandacht komt voor het belang van onderzoek naar de behandeling en genezing van kanker. Want de afgelopen twee jaar hebben pijnlijk blootgelegd dat je kop in het zand steken of het stilliggen van onderzoek en behandeling kan leiden tot grote gevolgen. De gezondheidszorg kampt nu met de gevolgen van twee jaar relatieve stilstand. Patiënten hebben behandelingen zien opschuiven en onderzoek naar nieuwe behandelingen is ook op een lager pitje gekomen. Met alle gevolgen van dien, zoals onze eigen BOMBAST zou zeggen. De echte gevolgen zijn nog niet te overzien, maar gevreesd wordt voor een flinke stijging van patiënten met kanker in vergevorderde stadia.

Het begint weer tijd te worden voor een demarrage om vanuit de bus achter het peloton de aansluiting te vinden met hopelijk de kopgroep in de etappe die kanker heet. Het is heerlijk dat alles weer open gaat en er weer van alles kan, maar vergeet niet dat voor sommige mensen de effecten van de Covid-periode nog lang niet voorbij zijn. Sander en Bart zoeken daarom nog een keer de publiciteit en hopen op mooie donaties, groot en klein, voor hun deelname aan Alpe d’HuZes. Het is de hoogste tijd voor een eindsprint, zowel voor hun training als voor de donaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen