Binnenkijken bij…’t Kaaspunt op Winkelcentrum Arkendonk

In de serie ‘Binnenkijken bij…’ nemen we een kijkje achter de schermen en het verleden, heden en toekomst van echte Oosterhoutse bedrijven. In deze aflevering zijn we te gast bij Patrick Schouten van Delicatessenzaak ’t Kaaspunt op Winkelcentrum Arkendonk.

Hoe het allemaal begon…

De geschiedenis van ’t Kaaspunt gaat al terug naar halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw. In 1985 openden Els en Jan Schouten Kaasland, hun eerste kaaswinkel in Tilburg-Noord. Ook zoon Patrick werkte in die jaren al geregeld mee in het bedrijf. Als klein mannetje pakte hij al nootjes in en mocht hij de afwas doen. In eerste instantie waren ze aangesloten bij een soort franchisesorganisatie en toen ze daarmee stopten werd de naam omgedoopt naar ’t Kaaspunt.

Verhuizing naar Oosterhout

In 2000 besloot Jan de zaak in Tilburg te verkopen en in Oosterhout helemaal opnieuw te beginnen. In dat jaar opende ’t Kaaspunt aan de Keiweg haar deuren. Jan had Patrick in 2008 al een paar keer gevraagd of hij de zaak over wilde nemen, maar hij had daar weinig zin in. Patrick wilde wat meer van de wereld zien en had verschillende baantjes in de horeca en bij diverse andere bedrijven “Met wisselend succes”, zoals hij dat zelf zo mooi omschrijft. “Maar ik heb wel erg veel geleerd en ben hierdoor enorm gegroeid als mens.”

Opvolging in het bedrijf

Tot Patrick tijdens het avondeten in 2017 aan zijn vader vroeg of het niet eens tijd werd om aan zijn pensioen te denken en dat hij wel interesse had om de zaak over te nemen. Daar moest Jan in eerste instantie niets van weten, maar na een maandje of drie nadenken bleek dit helemaal geen slecht idee. “Toen pa eenmaal had besloten de zaak over te dragen ging het snel”, zo vertelt Patrick ons. In september 2017 was de overname een feit en sindsdien zwaait Patrick met de scepter in de delicatessenzaak.

Verhuizing naar Arkendonk

Patrick was vanaf het begin al een beetje verder aan het kijken dan de Keiweg. In de binnenstad werd het voor een delicatessenzaak als ’t Kaaspunt steeds lastiger om de boel draaiende te houden. Toen er ook nog onenigheid kwam over de verlenging van het huurcontract waren er twee keuzes: helemaal stoppen en ander werk gaan zoeken of de hele winkel verhuizen en dan meteen een nieuwe, toekomstbestendige winkel met een nieuw en fris interieur op een hele andere plaats. Het werd dat laatste. Min of meer bij toeval hoorde hij dat er op Winkelcentrum Arkendonk een pand vrij kwam. Iets kleiner dan het oude pand aan de Keiweg, maar zeker groot genoeg voor een nieuwe delicatessenzaak. Ook de winkeliersvereniging juichte de komst van een goede kaaswinkel van harte toe, want deze was er nog niet op het plein. In november 2020 opende Patrick de deuren van de nieuwe winkel, waar hij naast diverse soorten Hollandse en buitenlandse kazen ook een assortiment wijnen, salades, tapenades en vers gebrande nootjes verkoopt.

Van winkel naar web

Naast de nieuwe winkel en een bijpassende huisstijl werd in 2020 ook de website flink onder handen genomen. De oude website maakte plaats voor een heuse webwinkel. Door corona hadden steeds meer klanten de behoefte om hun kaas ook online te kunnen bestellen en te laten bezorgen. Door hier tijdig en goed op in te spelen werd de webshop kaaspunt.nl een verlengstuk van de winkel. Zo is het aan huis bezorgen van kaas en delicatessen voor Patrick een terugkerend ding geworden, wanneer Marlies en Resy in de winkel staan. Het toevoegen van wijnen aan het assortiment begon als een uit de hand gelopen hobby. Inmiddels is er een serieuze hoeveelheid verschillende soorten wijn en port verkrijgbaar bij ’t Kaaspunt. Altijd voorzien van deskundig advies welke kazen en andere lekkernijen daar uitstekend bij kunnen worden gegeten. Om heel de wereld kennis te laten maken met het wijnassortiment is er sinds enkele weken een nieuwe webwinkel bijgekomen. Op mijnwijnbox.nl kun je heerlijke wijnen per doos bestellen, maar je ook laten verrassen door een samengestelde verrassingsbox. Bij alle wijnen ontvang je een mooie omschrijving en een bijpassend receptuur van een heerlijk gerecht.

De toekomst

De toekomst ziet Patrick rooskleurig in. Steeds meer eigen producten zijn in de winkel te vinden, zoals de Oosterhouts Trots kaas en de BOMBAST-kaas. Beiden alleen bij ’t Kaaspunt verkrijgbaar. En sinds deze week ook nieuwe salades en tapenades. “Mensen weten de weg naar de nieuwe winkel goed te vinden en ook de webwinkels draaien goed.” Of er ooit een tweede winkel bij gaat komen durft de jonge ondernemer nog niet te zeggen. “Eerst hier maar eens even de zaak hier goed op de rails krijgen en daarna zien we wel weer verder!”, zo besluit de goedlachse kaasboer.

  • Klik links onderin op de foto bovenaan dit artikel op ‘fotoserie’ voor de foto’s
  • ’t Kaaspunt is te vinden op Arkendonk 46 in het Winkelcentrum Arkendonk
  • Ook online te vinden op www.kaaspunt.nl en de wijnen op www.mijnwijnbox.nl
  • Nemen we de volgende keer van de serie ‘Binnenkijken bij…’ een kijkje in jouw bedrijf? Neem contact op met Dolf op telefoonnummer 06 – 402 538 46 of mail je contactgegevens naar [email protected] voor de voorwaarden en kosten. Wie weet kan heel Oosterhout dan binnenkort binnenkijken bij jouw bedrijf!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen