Binnenkijken bij…EMS Risico aan de Werkmansbeemd

In de serie ‘Binnenkijken bij…’ nemen we een kijkje achter de schermen en het verleden, heden en toekomst van echte Oosterhoutse bedrijven. In deze aflevering zijn we te gast bij Eric en Bart Stadhouders van EMS Risico aan de Werkmansbeemd 8.

Hoe het allemaal begon…

De oorsprong van EMS Risico gaat al ruim 40 jaar terug in de tijd. In 1980 reed Eric Stadhouders als chauffeur op een van de ambulances van Ambulancedienst Bruijns die destijds nog op de Leijsenhoek zat. Afkomstig uit een horecagezin uit Bergen op Zoom, werkte Eric voorheen als chef-kok. Hij had totaal nog geen ervaring op het gebied van veiligheid en opleidingen toen hij een setje Mercedessleutels van een ambulance in zijn handen kreeg en zijn EHBO-diploma mocht gaan halen. De rest leerde hij uit de praktijk van alledag. Tijdens zijn dienstjaren bij Ambulancedienst Bruijns ontwikkelde Eric zo, samen met collega’s, praktijkgerichte opleidingen voor ambulance- en brandweermedewerkers in Nederland en Europa. Een van zijn mooiste ervaringen was zijn betrokkenheid bij de allereerste wereldkampioenschappen voor reddingsteams in Engeland in 1992.

De beleving staat centraal

Tegen het einde van de vorige eeuw ontdekte Eric dat er zoveel vraag was naar goede opleidingen op het gebied van veiligheid, BHV, EHBO en VCA dat hij in 1999 besloot een eigen bedrijf te starten met de naam EMS Risico. Eric: “Vanaf het allereerste begin wilden we beleving en de klant centraal stellen. Waar anderen nog lessen gaven met een overheadprojector, investeerde ik meteen in een kamerbrede beamer die een hele wand van 4 meter kon vullen en voor iedere cursist een eigen reanimatiepop! Dat is in de afgelopen periode gewoon onverminderd doorgegaan. Hierdoor combineren we de allernieuwste leermiddelen en methodieken in onze opleidingen om een totaalbeleving te creëren. Zo paste wij als eerste opleider de technieken Augmented Reality, Serious games, Virtual Reality en 3D films toe aan onze opleidingen om meer impact te creëren.”

Innovatieve verrassingen

Ruim 13 jaar geleden kwam Bart, de zoon van Eric in het bedrijf meewerken. Bart was toen net afgestudeerd. Na zijn studies Economie en Gamedesign heeft hij in Engeland Risk, Crisis and Disastermanagement gestudeerd waardoor hij officieel de titel ‘Master of Disaster’ mag dragen. Tijdens zijn studie maakte hij een mixed reality blussimulator als afstudeerproject waarmee hij destijds het nieuws haalde. Inmiddels is Bart zijn rol binnen het bedrijf niet meer weg te denken. Bart: “Wie bij EMS Risico een opleiding volgt, heeft zeker geen saaie dag. We proberen in iedere ruimte een andere leervorm toe te passen om zo de cursist de hele dag te verrassen. Echte maatwerktrainingen waarin we de lesstof afwisselend en met humor overbrengen. Veiligheid begint bij bewustwording en motivatie. Onze slogan ‘we make safety fun’ wordt doorgevoerd in alle facetten van ons bedrijf.”

‘De Efteling van veiligheidsopleidingen’

Bijna alle leermiddelen en technische innovaties worden in eigen huis ontwikkeld. Zo passen zij al jaren game, theater- en pretparktechnieken toe voor een unieke beleving: “We worden vaak door klanten of concullega’s ‘de Efteling van de veiligheidswereld’ genoemd. Zo investeren wij veel in sfeer en gaan wij voor kwaliteit. Naast de praktijkdag beschikt een cursist bij ons het gehele jaar over zijn eigen personal learning app om zijn of haar kennis het gehele jaar up to date te houden. Een bijzondere innovatie die ook in eigen huis werd ontwikkeld was de allereerste Multi Touch tafel van Nederland waarin de eigen situatie met een soort Sims spel verschillende calamiteiten nagebootst kunnen worden en geoefend kunnen worden in een veilige omgeving. “Eric en ik worden pas blij als al onze cursisten genieten en we ze echt iets kunnen bijbrengen”, zo vertelt Bart met een lach.

BHV en Virtual Reality

Sinds 2007 biedt EMS Risico in hun opleidingen al onderdelen van Virtual Reality aan. Hiermee waren, en zijn ze tegenwoordig nog steeds, koploper binnen de branche. Ze ontwikkelde in samenwerking met Novadic Kentron een VR applicatie waarin je een LSD-trip kan beleven. Maar ook een VR-rookbeleving, reanimeren of brand blussen in Virtual Reality behoort tot de mogelijkheden. Bart: “Onze Virtual Reality BHV applicatie heeft recent een flinke update ondergaan. Hiermee is het weer echt van toegevoegde waarde van onze state-of-the-art opleidingen.” Naast hun opleidingscentrum wordt hun expertise ook vaak ingezet buiten de muren van het bedrijf. Zo werken ze mee aan een landelijk project voor laaggeletterdheid. Bart: “In dit project worden organisaties in Nederland geholpen om de wijze van communiceren naar klanten duidelijker en helder te krijgen en gekeken naar het effect van de gekozen maatregelen. Binnen dit project zijn wij toegevoegd als ambassadeurs vanuit het veld om aanbevelingen te doen op het gebied van veiligheid.”

5-sterren ervaring

Ondanks alle innovaties blijft het menselijke contact het belangrijkst voor EMS Risico. Eric: “Onze cursisten moeten bij binnenkomst direct het gevoel hebben in een warm bad terecht te komen. Dat begint al met Hannie die bij ons achter de balie zit en iedereen welkom heet. Zij weet echt van iedere cursist de naam en kent alle verhalen nog die zij het jaar daarvoor hebben gedeeld. Ze geeft meteen het gevoel van een top-service die je bij een 5-sterren restaurant zoals De Librije zou verwachten. Mensen voelen aan het begin van de dag daarom al dat ze binnenkomen voor een gezellige interactieve ervaring. Maar juist hierdoor wordt er heel veel van onze opleidingen opgestoken en worden deze bijzonder hoog gewaardeerd.”

Goedverzorgde lunch

Ook het horecamens en de kok in Eric kan het niet laten om de cursisten in de watten te leggen. “Onze vaste cursisten weten inmiddels al wel dat ze tijdens een opleidingsdag bij EMS Risico niets tekortkomen. Zo verzorgen wij altijd uit eigen keuken een vers bereide bijzondere lunch omdat wij dat zien als een soort beloning voor de inzet van onze cursisten. Dat doen we met onze bekende Urban lunch of Tapas lunch, ook Halal, vegetarisch of glutenvrij. En menig cursus wordt afgesloten in onze eigen Engelse Pub. Hier sluiten we dag in stijl af en kunnen we rustig napraten over de gezellige en leerzame dag. Het leuke is dat wij veel investeren in teamwork en hierdoor een echte saamhorigheid ontstaat. Hoe leuk is het dan om de dag af te sluiten met een gezellig drankje. ”

Ondernemers met passie

De twee ondernemers praten vol pit, passie en plezier over hun bedrijf. Bart: “Je brengt de meeste tijd van je leven door op je werk. Dan kun je er maar vooral het beste met plezier werken. Dat is althans onze filosofie.” Geld is dan ook geen drijfveer voor de mannen. “We kopen liever 10 nieuwe reanimatiepoppen of een nieuwe techniek die we aan onze cursussen kunnen toevoegen, dan een nieuwe, dure auto.” En zo loopt EMS Risico al jaren voorop in Nederland op het gebied van veiligheidsopleidingen. “Nergens in Nederland worden zoveel verschillende oefenmaterialen gebruikt als binnen ons bedrijf. Zo beschikken ze bijvoorbeeld over meer dan 95 reanimatiepoppen. Er wordt ook continu geïnnoveerd en geïnvesteerd in nieuwe technieken. En dat wordt wel gezien, want enkele jaren geleden wonnen we de tweede prijs tijdens de uitreiking van de Inspiratieprijs van het Oranje Kruis. Maar eigenlijk vinden we de waardering van onze cursisten vele malen belangrijker dan welke prijs dan ook!”

De toekomst

De aankomende periode zal Eric langzaam steeds verder richting de achtergrond gaan werken en gaat Bart de zaak overnemen. De visie en passie blijft hetzelfde: verrassende en innovatieve opleidingen bieden op het gebied van veiligheid. Eric: “Voordat ik het helemaal overdraag aan Bart heb ik nog 1 wens voor EMS Risico. Ik zou graag een eigen pand willen hebben die we helemaal van de grond af kunnen opbouwen naar onze wensen. We hebben hiervoor al een heel vernieuwend concept klaarliggen. We willen hiervoor graag in Oosterhout blijven, maar hebben de geschikte locatie hier nog niet voor gevonden. Maar we hebben de tijd, we hoeven hier zeker niet weg hoor!”

  • Klik links onderin op de foto bovenaan dit artikel op ‘fotoserie’ voor de foto’s en hieronder voor een filmpje
  • EMS Risico is te vinden aan de Werkmansbeemd 8
  • www.emsrisico.nl
  • Nemen we de volgende keer van de serie ‘Binnenkijken bij…’ een kijkje in jouw bedrijf? Neem contact op met Dolf op telefoonnummer 06 – 402 538 46 of mail je contactgegevens naar [email protected] voor de voorwaarden en kosten. Wie weet kan heel Oosterhout dan binnenkort binnenkijken bij jouw bedrijf!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden