87% Wmo-cliënten tevreden over ondersteuning gemeente

Foto: Oosterhout Nieuws

Oosterhoutse Wmo-cliënten geven aan de uitvoering van de Wmo het rapportcijfer 7,9. 87% vindt de kwaliteit van de ondersteuning goed.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Dat blijkt uit de resultaten van het cliënt-ervaringsonderzoek (CEO) 2020. De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) verplicht gemeenten jaarlijks onderzoek te doen naar de ervaringen van de inwoners die gebruiken maken van de Wmo. Sinds 2020 wordt het CEO uitgevoerd met een continu-onderzoek. Door continu-onderzoek krijgt de gemeente veel meer gegevens ter beschikking over de dienstverlening dan met de oude steekproef en kan deze adequaat verbeterd worden.

Verbeterpunten

De uitkomsten vanuit het CEO laten zien dat Oosterhoutse Wmo-cliënten in het algemeen positieve ervaringen hebben met de uitvoering van de Wmo. Ruim 92% voelt zich serieus genomen door de Wmo-medewerker. En 82% vindt dat zij samen met de medewerker naar oplossingen hebben gezocht. Vanuit het CEO kwam ook een aantal verbeterpunten naar voren die de gemeente gaat oppakken. Deze verbeterpunten zijn:

  • Meer duidelijkheid voor inwoners over waar zij zich kunnen melden met hun hulpvraag.
  • Verduidelijken van de informatie over de Wmo op de gemeentelijke website.
  • Vergroten bekendheid van de mogelijkheid van gratis onafhankelijke cliëntondersteuning.

Continu meten

Inwoners die in 2020 een aanvraag voor ondersteuning hebben gedaan, ontvingen hierover een vragenlijst. Dezelfde inwoners ontvingen na ongeveer zes maanden een tweede vragenlijst hoe ze de kwaliteit en het effect van de ondersteuning ervaren. In totaal hebben 1.112 cliënten een uitnodiging ontvangen; 514 cliënten hebben meegedaan aan het onderzoek. Het cliënt-ervaringsonderzoek geeft gemeenten en het Rijk inzicht in hoeverre de voorzieningen vanuit de Wmo aansluiten bij de behoeften van de inwoners. Dankzij het continu meten kan de gemeente eerder bijsturen, leren en verbeteren in het (aanvraag)proces en de ondersteuning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen