Opvang Oekraïense vluchtelingen gestart in Amphia ziekenhuis

Foto: Gemeente Oosterhout

Vrijdagmiddag is de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen in het Amphia Ziekenhuis aan de Pasteurlaan gestart.

Van leegstaande verdiepingen naar opvang

De gemeente Oosterhout en haar inwoners willen graag een steentje bijdragen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Eén van de locaties waar de gemeente Oosterhout vluchtelingen uit Oekraïne gaat opvangen, is het Amphia ziekenhuis aan de Pasteurlaan. Vrijdag zijn er drie Oekraïense gezinnen aangekomen in Oosterhout vanuit crisisopvang in Breda en Tilburg. In het Amphia ziekenhuis stonden twee verdiepingen leeg. Inmiddels zijn deze ruimtes door de gemeente en Amphia gebruiksklaar gemaakt en ingericht om 50 vluchtelingen op te vangen. De opvanglocatie is nu officieel in gebruik genomen. Burgemeester Mark Buijs: “We zijn blij dat we nu als gemeente Oosterhout samen met het Amphia ziekenhuis deze Oekraïense vluchtelingen een veilige plek kunnen bieden waar ze tijdelijk kunnen wonen.”

Medische hulp, rust en privacy

In de opvanglocatie in het Amphia ziekenhuis krijgen de Oekraïense vluchtelingen onderdak, eten en drinken. Medische hulp is beschikbaar via huisartsengroep Zorroo. De vluchtelingen uit Oekraïne hebben behoefte aan een rustige plek waar ze kunnen bijkomen van de vreselijke dingen die ze hebben gezien en meegemaakt. In het Amphia ziekenhuis kunnen ze langere tijd verblijven en hebben ze de privacy van een eigen kamer per gezin. Er zijn goede gemeenschappelijke faciliteiten zoals een gezamenlijke woonkamer en douches aanwezig. Voorlopig zijn er veldbedden, maar verdere inrichting met extra meubels volgt nog.

Aankomst in Oosterhout

Bij aankomst zullen de Oekraïense vluchtelingen opgevangen en begeleid worden door medewerkers van de gemeente. Ook zijn er vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig deze week. De Oekraïense vluchtelingen in deze opvanglocatie maken gebruik van dezelfde ingang als de bezoekers van het Amphia ziekenhuis. In de avond en nachtelijke uren zijn er beveiligers aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Wil je helpen?

De gemeente vraagt vriendelijk om geen spullen naar de opvanglocatie te brengen. Je kunt wel op andere manieren helpen. Ready2Help coördineert voor de gemeente Oosterhout de inzet van vrijwilligers. Zij zoeken bijvoorbeeld nog vrijwilligers die willen meehelpen met het verder inrichten van de opvanglocaties in Oosterhout. Ook als je een praatje wilt maken met de Oekraïense vluchtelingen, is jouw hulp van harte welkom. Aanmelden als vrijwilliger om te helpen in Oosterhout kan via de link onderaan dit artikel. Meer informatie over andere manieren waarop u kunt helpen, vindt u op de gemeentelijke website via de tweede link. Heb je nog aanvullende vragen of opmerkingen, mail dan met de gemeente op hulp-oekraï[email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen