Gemeente keert energietoeslag van 800 euro voor 1 mei uit

Foto: Nattanan23 by Pixabay

Alle inwoners die nu een uitkering of tegemoetkoming vanuit een minimaregeling krijgen van de gemeente ontvangen voor 1 mei een eenmalige energietoeslag.

Energietoeslag 800 euro

Het Kabinet heeft gemeenten gevraagd om in 2022 eenmalig een bedrag te geven aan huishoudens met een laag inkomen vanwege de verhoogde energieprijzen. Het gaat in Oosterhout om een eenmalig bedrag van 800 euro per huishouden. Inwoners met een uitkering of die gebruik maken van een minimaregeling krijgen het bedrag voor 1 mei automatisch overgemaakt. Dat geldt ook voor inwoners die recht op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen hebben. Als de uitkering maandelijks aan een bewindvoerder of de Kredietbank betaald wordt, gebeurt dat nu ook met de energietoeslag.

Laag inkomen

Inwoners met een inkomen tot 125% van de bijstandsnorm kunnen per 1 juni ook een eenmalige energietoeslag aanvragen. Dit kan via de gemeentelijke website. Oosterhout hanteert hierbij een hogere norm dan landelijk gebruikelijk is. Op de website van de gemeente kun je vanaf 1 juni het online aanvraagformulier vinden. Burgeradviseurs van Surplus kunnen zo nodig helpen bij het invullen. De energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering. Ook telt de energietoeslag niet mee voor de toeslagen die inwoners van de Belastingdienst ontvangen.

Tegen stille armoede en ook voor zzp-ers

Wethouder Marcel Willemsen verklaart waarom Oosterhout een andere norm toepast. “Het kabinet heeft gevraagd om inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm de energietoeslag toe te kennen. In Oosterhout willen we net iets meer geven, om stille armoede tegen te gaan. Ik wil hierbij benadrukken dat ook zzp-ers met een laag inkomen in aanmerking kunnen komen voor de energietoeslag.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen