Burgemeester tijdens Dodenherdenking: “vrijheid is nooit af”

Centrale Dodenherdenking 2022
Centrale Dodenherdenking 2022
Foto: Oosterhout Nieuws

Tijdens de sobere bijeenkomst bij het Bevrijdingsmonument in het Slotpark sprak de burgemeester over de coronacrisis en de oorlog.

Dodenherdenking

Ondanks dat het overdag al best warm was kon je gisterenavond, stilstaand onder de bomen en uit de zon, je je jasje nog goed hebben. Onder de groene bomen in het Slotpark-Oost werden hadden leden van de scouting Erasmus zich weer keurig opgesteld rondom de natuurstenen platen met de namen van de Oosterhoutse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om 19.15 uur was een groep mensen vanuit het Stadhuis achter de stille trom aangelopen naar het Slotpark, waar ook een al flink groep menen stond te wachten. Het lijkt ieder jaar wel ietsje drukker te worden tijdens de centrale dodenherdenking bij het Bedrijdingsmonument.

Toespraken

In de speech van burgemeester Buijs wees hij erop dat vrijheid nooit af is. Dat er na de Tweede Wereldoorlog nog ruim 50 vredesmissies zijn geweest waar Nederland aan heeft deelgenomen. En dat met de oorlog in de Oekraïne het ineens allemaal weer heel dichtbij is. Femke en Britt Gouverneur, leerlingen van Curio Effent, hadden op hun eigen wijze een vertaling gemaakt van een bekend nummer over een oude soldaat in gesprek met een jongeman over herdenken.

Muziek

Muziek was er van de Oosterhouse Nachtegalen die onder andere speciaal een Oekraïens liedje zongen. Daarnaast was er uiteraard muziek van de Koninklijke Muziekvereniging Oosterhout, die na de twee minuten stilte het Wilhelmus speelde. Onder de klanken van het Gemengd Zangkoor Oosterheide, die onder andere ‘Do you hear the pepole sing’ uit Les Miserables stemmig wisten te brengen, konden de aanwezigen tijdens het defilé langs het monument op eigen wijze (letterlijk en figuurlijk) even stil te staan bij de vrijheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen