Woning of een winkel zonder voortuin? Vraag dan een geveltuin aan!

Foto: Gemeente Oosterhout

Heb je een woning of een winkel in de stad zonder voortuin? Dan kun je bij de gemeente een geveltuin aanvragen.

De voordelen van een geveltuin

Door stenen en tegels te vervangen voor groen, kan de bodem de regen beter opnemen en ontlasten we het riool. Ook vermindert het hittestress tijdens warme periodes, omdat planten en bomen hitte onttrekken aan de omgeving. Bovendien trekken bloemen en planten veel verschillende insecten en vogels aan die op hun beurt de biodiversiteit vergroten. En niet onbelangrijk; de tuintjes vrolijken de hele buurt op!

Geveltuinen voor winkels in de stad

In de binnenstad zijn al diverse geveltuintjes gerealiseerd en heeft een aantal winkels een ‘groene impuls’ gekregen. Sofie van Vugt van Zenz: “Het is echt een verrijking voor de binnenstad als geheel, naast de geveltuinen zijn inmiddels ook bloembakken met bomen geplaatst en zijn lantaarnpalen voorzien van bloembakken. Je wordt echt blij van groen! Voor ons is het heel positief, die geveltuin voor de winkel. Het is een goed reclamebord, het valt op in de straat en het heeft de stopkracht van een ‘groene oase’. Ik krijg vaak complimenten van klanten, het past bij de totale beleving van het winkelen en het is ook gewoon mooier.”

Ook voor particulieren!

In delen van de stad waar woningen geen voortuin hebben kun je een geveltuin aanvragen. In 2021 zijn ongeveer 75 geveltuintjes aangelegd of worden op dit moment nog aangelegd. Een geveltuin mag maximaal 60 cm (twee stoeptegels) diep zijn en 40 centimeter de grond in gaan, in verband met ondergrondse kabels en leidingen. De grond blijft eigendom van de gemeente en het overgebleven trottoir moet minimaal 1,50 meter breed zijn, zodat rolstoelen, kinderwagens en rollators vrije doorgang hebben. De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin. Wil je alle regels lezen en een geveltuin aanvragen? Klik dan op de onderstaande link. De gemeente verzamelt alle aanvragen en neemt begin 2023 contact op om een afspraak in te plannen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen