Team 20.11 wint Kaaiendonkse Karnavals Kennis Kwis in Oud Brabant

Eremetaal voor de winnaars (Ontwerp Peter van Gils, bewerking Ludwig Willart)
Eremetaal voor de winnaars (Ontwerp Peter van Gils, bewerking Ludwig Willart)
Foto: Ontwerp Peter van Gils, bewerking Ludwig Willart

Donderdagavond was weer de traditionele Kaaiendonkse Karnavals Kennis Kwis. Plaats van handelen was dit jaar wederom Café Oud Brabant. Team 20.11 ging er met de hoofdprijs vandoor.

Hoe lang is een touw van een insigne?

Een pubquiz, maar dan met enkel vragen over carnaval en Kaaiendonk. Typische vragen zoals ‘Wat mogen de maximale afmetingen zijn van een Kaaiendonks insigne’ en ‘hoeveel is het verplicht eigen risico van de zorgverzekering omgerekend in Stapbonnen’? Team 20.11 werd eerste. De winnaars ontvingen de Kloek-Wisselpreis, de Wissellijst en zij mogen rondlopen met het speciale draaginsigne. Het team van de Oosterhout Academie werd tweede en de Alternatieve Smulnarren Oganisasie ASO werd derde. Hieronder enkele vragen (met dank aan Ludwig Willart) met de juiste antwoorden helemaal onderaan dit artikel.

Enkele vragen uit de KKKK

  1. Wat mogen de max. afmetingen zijn van een Kaaiendonks insigne? Dus lengte, breedte, dikte. Er is eenmaal van afgeweken in 2003 met een neuslengte.
    A: 10 x 10 x 5 cm. B: 11 x 11 x 5 cm. of C: 12 x 12 x 5 cm.
  2. De min of meer bekende Nederlander Lex Uiting mocht in 2017 Prins zijn van de oudste Nederlandse carnavalsvereniging Jocus uit Venlo. Opgericht op 6 okt. 1842. Lex liet van zijn prinselijke periode een bijzondere documentaire maken die via de Limburgse bioscopen ook zijn weg naar de landelijke televisie vond. ‘Nao ut Zuuje’ gaf een ontroerend en trots beeld van de Vastelaovend in Venlo. Welk trots dier is het symbool van carnavalsvereniging Jocus ?
  3. Onze nieuwe burgemeester Mark Buijs was voorheen de burgemeester van Boxtel. Hoe heet Boxtel tijdens carnaval?
  4. Gezondheidszorg: Carnaval wordt door sommigen als goed voor de geestelijke gezondheid beschouwd. Of het ook de lichamelijke gezondheid bevordert valt vaak te betwijfelen. Hoe hoog is eigenlijk het wettelijk verplichte eigen risico ziektekosten voor 2019, omgerekend in stapbonnen?
  5. De Smulnarrenvlag; elk jaar weer onzekerheid ‘of’tie wel goed ‘angt’. Was het nou rood aan de stok of toch groen, wat moet er boven of onder of andersom. Na tien keer draaien en keren zijn er nog twijfels of het groen niet te licht is, het rood niet te rood en of hij niet achterstevoren of binnenstebuiten hangt. De enkelen die het originele Smulnarrenprotocolder kennen, weten dat de vlag eigenlijk niet verkeerd kan hangen. Maar waar zit het groen in het beeldmerk van de politieke partij Groen-Links, rechts of links ?
  6. Anagrammen: Verander een gegeven woord in een ander bestaand woord en gebruik daarbij, in een andere volgorde, alle letters van het gegeven woord slechts één keer. Een voorbeeld van een anagram is het woord ‘o-benen’, dat je kunt veranderen in ‘boenen’. Een moeilijker voorbeeld is het woord ‘klankgenerator’. Wordt ‘garnalenkroket’. – Het nieuwe woord dat gevonden moet worden heeft met Kaaiendonk te maken. Het heeft te maken met carnaval als eigentijdse belevenis voor lichaam en geest. – Je krijgt 4 anagrammen: berkenolie, pikkedonker, ’n eskimohut, haarmos
  7. Ons carnavalsmotto voor dit jaar luidt: T’is as t’uiskomme. Maar waar woont eigenlijk onze OntzettendHoogheid, Prins van Kaaiendonk?
  8. Bij het zingen van een couplet van de Seterse hei komen veel Smulnarren meestal niet verder dan lalalalalala-lalala….. Hoeveel keer ‘la’ zit er in één couplet ?

De juiste antwoorden

  1. Antwoord: C. 12 x 12 x 5 cm. (Afwijkend insigne 2003: ‘Ut mot nie gekker worre’.)
  2. Antwoord: een haan (de jocus-haan)
  3. Antwoord: Eendengat
  4. Antwoord: € 385,00 : € 2,40 = 160.4166666667 stapbonnen. Alles tussen 159 en 161 is goed. (Een stapbon kost € 2,40)
  5. Antwoord: Rechts staat links in het groen (waarbij het woord Groen in het rood geschreven is en het woord Links in het groen)
  6. Antwoord: berkenolie (=boerenkiel), pikkedonker (=kinderkopke), ’n eskimohut (=thuiskomen) haarmos (=shoarma)
  7. Antwoord: Ten winterpaleize
  8. Antwoord: 44 keer (4 x 11)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen