Het is weer maart: tijd voor de jaarlijkse aangifte van je inkomstenbelasting!

Foto: Hypotheker Oosterhout

Het is weer maart: tijd voor de jaarlijkse aangifte van je inkomstenbelasting! Als je in 2018 een huis hebt gekocht en/of verkocht, zijn er wat regelingen waarmee je rekening moet houden bij je belastingaangifte. Wij helpen onze klanten regelmatig op weg als ze vragen hebben, bijvoorbeeld over wat wel en niet aftrekbaar is. Misschien heb jij ook iets aan deze aandachtspunten.

Je eigenwoningschuld is het deel van je hypotheek waarover je de rente mag aftrekken

Vaak is de eigenwoningschuld gelijk aan het bedrag van je hypotheek, maar hij kan ook lager zijn. Bijvoorbeeld als je eerder een huis hebt verkocht met overwaarde, of als je een schenking hebt gekregen voor die woning. Als je je huis verkoopt voor een hogere waarde dan je eigenwoningschuld, dan hou je geld over na aflossing van je eigenwoningschuld. Dat is je eigenwoningreserve en die is van invloed op de hoogte van het bedrag waarover je rente mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek of lening. Want als je binnen drie jaar opnieuw een huis koopt, krijg je te maken met de bijleenregeling. Daardoor kan je niet de volledige eigenwoningrente aftrekken, maar maximaal de aankoopprijs van je nieuwe eigen woning min je eigenwoningreserve. Met de Rekenhulp Bijleenregeling op www.belastingdienst.nl kun je zien wat in jouw geval de fiscale gevolgen zijn.

Als je financieringskosten hebt gemaakt om een eigenwoningschuld te verkrijgen of over te sluiten, mag je die kosten eenmalig aftrekken

Van de kosten die je hebt gemaakt om je woning te kopen, verbeteren of onderhouden, is alleen de rente van de betreffende lening aftrekbaar. Heb je deze kosten met eigen geld betaald, dan zijn ze niet aftrekbaar. Een paar voorbeelden maken het duidelijker. Wél aftrekbaar zijn bemiddelingskosten voor een eigenwoningschuld (zoals advies- en afsluitkosten), notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte (inclusief btw), taxatiekosten om een lening te krijgen, aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie, en bij oversluiten de royementskosten voor het doorhalen van de oude hypotheek en boeterente bij aflossing van de oude eigenwoningschuld. Niet aftrekbaar zijn bemiddelingskosten voor de woningaankoop (zoals makelaarsprovisie), overdrachts- en omzetbelasting, notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte, bouwrente over de periode vóór het afsluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst, en fiscaal partnerschap.

Je echtgenoot of partner is ook je fiscale partner

Je bent fiscale partners vanaf het moment dat je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Als je in dat jaar vóór die datum al samenwoonde, ben je fiscale partners vanaf het moment dat je samen op hetzelfde adres stond ingeschreven bij de gemeente. Zijn jullie het hele jaar fiscaal partner, dan kunnen jullie de belastbare inkomsten uit jullie woning naar eigen inzicht verdelen. Als jullie niet meer aan de voorwaarden voor fiscaal partnerschap voldoen, dan kan dat alleen als jullie allebei kiezen voor voljaarpartnerschap.

Kom je er niet helemaal uit met je belastingaangifte? We helpen je graag verder! Maak een afspraak en kom langs. Ook wij kunnen het niet leuker maken. Wel nóg makkelijker…

De Hypotheker Oosterhout
Bredaseweg 35
(0162) 450 552

huis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen