Henk Janssen ontvangt postuum gouden gemeentespeld

Foto: Gemeente Oosterhout

In november van vorig jaar heeft het college besloten de gouden gemeentespeld toe te kennen aan Henk Janssen vanwege zijn grote verdiensten voor de schaaksport in onze gemeente. Helaas overleed Janssen voordat de onderscheiding kon worden uitgereikt. Burgemeester Mark Buijs heeft de gouden gemeentespeld maandag 12 augustus alsnog postuum uitgereikt aan de nabestaanden van Henk Janssen.

‘Schaakdier’

Henk Janssen was een ‘schaakdier’ in de beste betekenis van het woord. Hij was vele tientallen jaren actief in het schaken. Hij gaf schaakles aan jeugdschakers in Oosterhout en omgeving en aan senioren in Oosterhout en Dorst. Vele jaren was hij actief als bestuurslid (voorzitter) van schaakvereniging D4. Deze vereniging benoemde hem in 2001 tot lid van verdienste.

De Rode Lopers

In 2008 nam hij samen met drie anderen het initiatief voor de oprichting van Schaakvereniging Rode Lopers. Schaken in de breedte, gericht op het jeugdschaken met een seniorenafdeling. Begonnen met zijn vieren, maar al snel komen er meer leden. Nu, bijna tien jaar later, is Rode Lopers met meer dan 55 leden de grootste schaakvereniging van Oosterhout. En booming! Gezien zijn verdiensten voor de vereniging is hij in oktober 2018 benoemd tot lid van verdienste van Rode Lopers.

Districtsleider schaakbond

Schaken, organiseren en verbinden zat in Henks genen. Teambuilding was zijn lijfspreuk. Zo was hij jaren jeugd districtsleider van het district Breda van de Noord Brabantse Schaakbond. Het Grote Basisscholen jeugdschaaktoernooi is onder zijn leiding uitgegroeid tot een begrip in Oosterhout en omstreken. Bijna dertig jaar was hij kartrekker en organisator. Op een gegeven moment deden er 212 schakertjes van Zundert tot en met Werkendam mee aan het Grote Basisscholentoernooi. In de 43 jaar van bestaan van het toernooi namen zo’n 5700 leerlingen deel.

Gouden Gemeentespeld

Met deze activiteiten heeft Henk Janssen zich verdienstelijk gemaakt voor de Oosterhoutse samenleving. Het gemeentebestuur is hem daar dankbaar voor en wil die dank en waardering graag onderstrepen. Kijkend naar de duur en intensiteit van zijn activiteiten voor Oosterhout heeft het gemeentebestuur besloten om aan Henk de gouden gemeentespeld toe te kennen. Omdat hij inmiddels is overleden heeft Burgemeester Mark Buijs de gouden gemeentespeld maandag 12 augustus postuum uitgereikt aan de nabestaanden van Henk Janssen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen