Cliënten geven WMO in Oosterhout een ruime 7

Foto: Creative Commons Zero (CC0) license

Een ruime 7, dat is het rapportcijfer dat Wmo-cliënten in Oosterhout geven aan de uitvoering van de Wmo. Meer dan 85% vindt de kwaliteit van de ondersteuning goed. Dat blijkt uit het Cliëntervaringsonderzoek 2016. 

Jaarlijks onderzoek

De Wet maatschappelijk ondersteuning 2015 (Wmo) verplicht gemeenten om jaarlijks onderzoek te doen naar de ervaringen. De resultaten zijn gepubliceerd op de landelijke site www.waarstaatjegemeente.nlDe rapportage van de gemeente Oosterhout laat zien dat de cliënten over het algemeen positieve ervaringen hebben met de uitvoering van de Wmo. Het gemiddelde rapportcijfer is een ruime 7,0. Ruim 65% van de respondenten is tevreden over het contact. Meer dan 85% vindt de kwaliteit van de ondersteuning goed. Daarnaast vindt 85% van de respondenten dat de ondersteuning past bij hun hulpvraag en ervoor zorgt dat de cliënt zich beter kan redden. Bijna de helft van de respondenten geeft aan een mantelzorger te hebben. Bijna een kwart van hen heeft het gevoel dat de mantelzorger de ondersteuning die zij geven (eigenlijk) niet (meer) aan kan. Dit is een signaal waar de gemeente (meer) aandacht aan zal geven.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Een groot deel van de respondenten geeft aan niet te weten dat zij gebruik kunnen maken van de onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit is ook landelijk een aandachtspunt. Naar aanleiding van de score van vorig jaar met betrekking tot de cliëntondersteuning zijn er verschillende verbeteringen in de communicatie hierover richting de inwoners van Oosterhout doorgevoerd. Dat heeft volgens het onderzoek nog te weinig opgeleverd. De gemeente heeft inmiddels een projectgroep ingericht om cliëntondersteuning (nog) breder onder de aandacht te brengen.

Respondenten

Het cliëntervaringsonderzoek is uitgevoerd in mei-juni 2017. Middels een steekproef zijn ruim 1.200 cliënten aangeschreven. Zij konden de vragenlijst zowel op papier als digitaal invullen. Meer dan de helft van de aangeschreven cliënten hebben de vragenlijst ingevuld (632 cliënten).

Inzicht

Het cliëntervaringsonderzoek geeft gemeenten en het Rijk inzicht in hoeverre de voorzieningen vanuit de Wmo aansluiten bij de behoeften van de cliënten. Net als vorig jaar voert de gemeente Oosterhout het onderzoek uit samen met de Dongemond-gemeenten Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Werkendam en Woudrichem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen