Blog John: “De Afvalrace was de start van mijn nieuwe leven”

Foto: John Broeke

John Broeke was een van onze kandidaten tijdens de Oosterhoutse Afvalrace 2016/17. Hij volgde in een half jaar een programma onder leiding van een personal coach om fitter, gezonder en gelukkiger te worden. Wekelijks hield hij op Oosterhout Nieuws een blog bij. Maar hoe is het nu met hem zonder begeleiding van een personal coach? Valt hij terug in zijn oude patroon of houdt hij het vol? Hij schreef de onderstaande blog om het je te vertellen!

Mijn afvalrace

Hallo ik ben John Broeke. Ik ben een zelfverzekerde, trotse en gezonde vader en man van 43 uit Oosterhout. Maar als ik mezelf een jaar geleden had moeten voorstellen had dat er heel anders uit gezien. Juli 2016 werd ik er door mijn vrouw op attent gemaakt dat er een bericht op de internetsite van oosterhout.nieuws.nl stond over de inschrijving van de afvalrace. Ik kende dit al wel van de eerdere edities maar had er zelf nog nooit aan gedacht om er aan mee te doen. Ik vond namelijk altijd dat mijn overgewicht niet zo’n heel groot probleem was. Ik kreeg al jaren wel van vrienden en familie te horen dat mijn gewicht en conditie echt niet gezond waren, daar had ik toch echt een andere mening over. Maar ik wist diep van binnen echt wel dat ik een probleem had.

John en zijn zoontje Sem

Bericht kwam als geroepen

Medio 2016 was ik mezelf, mijn lichaam en mijn conditie helemaal zat. Het bericht op internet kwam als geroepen. Zonder er verder bij na te denken heb ik mezelf aangemeld en begon de spannendste periode van mijn leven. Ik kreeg een intakegesprek en een paar weken later werden de kandidaten bekend gemaakt. In eerste instantie was ik niet geselecteerd maar door het uitvallen van 1 kandidaat kreeg ik toch het bericht dat ik geselecteerd was. Ik was de koning te rijk want dit moest de omslag in mijn leven worden. En dat werd het zeker.

Het was echt geen makkie

Ik begon met een gewicht van 142,9 kg en een bmi van bijna 43. Met Eric de Jong had ik gesprekken gehad en die was er van overtuigd dat ik minimaal 30 kg in 180 dagen af zou kunnen vallen. Samen met Jochen Kronenberg (die mijn personal coach en trainer werd) ben ik deze uitdaging aangegaan. Ik zou liegen wanneer ik zou zeggen dat dit een makkie was want dat was het echt niet. Week in week uit 3x een groepstraining van een uur en 1x een personal training in combinatie met het omgooien van mijn voeding en leefstijl werd de basis voor mijn strijd tegen mijn gewicht. Dit was soms moeilijk omdat het soms lastig in te plannen was met mijn gezinsleven en andere hobby’s. Maar uiteindelijk krijg je dat onder de knie en dan gaat het prima.

Het einde werd een startpunt

Af en toe was er een tegenslag maar dan was er altijd weer een goed gesprek met de personal coach of met een mede-kandidaat waardoor je weer door kon met te doen wat je moest doen. Uiteindelijk kwam er na 6 maanden het einde in zicht. Dit einde was voor mij het startpunt van mijn nieuwe leven. Ik was niet meer die onzekere vader met dat extreem overgewicht en slechte conditie. Nee ik was nu een trotse vader die in 180 dagen 38.7 kg was afgevallen en een enorme goede conditie had. Ik was van een (rust)hardslag van 85 naar 55 per minuut gegaan. Maar ook op het gebied van zelfvertrouwen en persoonlijkheid heb ik een enorme groei doorgemaakt waardoor ik nu mensen wil helpen met de kennis die ik tijdens de Afvalrace heb opgedaan.

Blogs hebben mij geholpen

Tijdens de Afvalrace ben ik er ook achter gekomen dat er verschillende manieren zijn die je kunnen helpen tijdens de race tegen de kilo’s en voor een betere conditie. Het schrijven van de blogs voor oosterhout.nieuws.nl helpt bijvoorbeeld erg goed. De reacties daarop kunnen je een enorme boost geven om net een stapje extra te doen. Maar ook het volgen van de groepslessen en de steun va vrienden en familie helpt je door de moeilijke momenten heen. Ik en mijn gezin zijn de trainers en coaches van de afvalrace eeuwig dankbaar want dit had ik nooit alleen kunnen bereiken. Zoals de meeste mensen wist ook ik echt wel wat ik moest doen om mijn doel te bereiken. Iedereen weet dat je minder calorierijk moet eten en meer moet sporten. Maar hoe je dat kan doen en dan ook nog op een manier die langere tijd vol te houden is iets waar de trainers en coaches van de afvalrace je enorm mee kunnen helpen. Je hoeft het niet alleen te doen, dat kan ook niet. 

Marleen, Sem en John

Ik voel mezelf helemaal happy

Mijn leven is nu anders maar ik ben er trots op en zou nooit meer terug willen naar mijn oude levensstijl. Ik ben nu een half jaar na de afvalrace op eigen benen verder gegaan en natuurlijk heb ik wel een kleine terugslag gehad. Maar op zo’n moment heb je wel de verkracht opgebouwd om de teugels weer aan te trekken en terug op het rechte pad te komen zonder bij de pakken neer de gaan zitten.  Ik voel mezelf helemaal happy. Als er 1 ding is dat ik nooit vergeet dan is het wel dat iedereen af kan vallen zonder operaties zolang je maar 100% inzet en commitment biedt en je dus niet blijft praten over willen afvallen/fit worden maar gewoon in actie komt. Alleen zelf kan je die actie nemen dus doe dat en dat kan je grootse dingen bereiken.

John zijn tattoo

Ben jij echt gelukkig?

Kijk jezelf maar eens goed in de spiegel aan en ben eens eerlijk naar jezelf. Ben je echt gelukkig met je huidige lichaam en persoonlijkheid? Of is het zoals bij mij een toneelspel en ben je diep er van binnen echt wel van overtuigd dat je een “probleem” hebt. Overgewicht of een minder goede conditie is geen probleem maar het ontkennen van die dingen is dat wel. Zolang je het ontkent komt er geen verbetering. Dus ben eerlijk tegen jezelf en zet de (moeilijke) stap naar je nieuwe ik. Het is echt niet zomaar te laat dus schrijf jezelf in voor de Afvalrace en wellicht wordt jij een van de nieuwe kandidaten van Oosterhout Nieuws!

De nieuwe John Broeke

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen