Stand van zaken bodemverontreiniging MPO-terrein

Foto: Impressie van Zeeman Vastgoed

Recent is in het kader van de toekomstige ontwikkeling van het woningbouwproject Wilhelminahaven in opdracht van Thuisvester een bodemonderzoek uitgevoerd op het voormalig MPO terrein (ook bekend als PDM-terrein).

Bodemverontreiniging op het voormalig Philipsterrein

Op het voormalige Philipsterrein en in de directe woonomgeving is sprake van twee verontreinigingen; de verontreiniging op het voormalig MPO terrein waar de nieuwe woonwijk Wilhelminahaven is voorzien (locatie 1) en de verontreiniging nabij de Gecroonde Bel waar bedrijven gevestigd zijn (locatie 2).

Locatie 1

Thuisvester en Zeeman gaan op de plek van de voormalige Philips-fabrieken woningbouw ontwikkelen; het plan Wilhelminahaven. Om dit mogelijk te maken zijn in het plangebied in het verleden diverse bodemonderzoeken uitgevoerd. Toen is daar een verontreiniging geconstateerd die slechts gedeeltelijk het MPO terrein raakt. De ontwikkelaar is er verantwoordelijk voor om deze verontreiniging te saneren. De gemeente controleert later de situatie, omdat er voor de bouw een omgevingsvergunning verleend moet worden. Dan wordt getoetst of de bodemkwaliteit aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. In augustus 2017 is er aanvullend onderzoek geweest op locaties die eerder niet goed onderzocht konden worden omdat er bebouwing op stond. Uit dat recente onderzoek is geen nieuwe verontreiniging naar voren gekomen.

Locatie 2

Locatie 2 is in het bovenstaande onderzoek niet meegenomen. Locatie 2 betreft de verontreiniging bij De Gecroonde Bel die sinds 2009 door Philips wordt aangepakt door het grondwater ter plekke op te pompen en te filteren. De wijkbewoners zijn hierover door middel van een brief in juni 2009 geïnformeerd. Toen is vastgesteld dat het verontreinigde grondwater zich, vanaf De Gecroonde Bel op een diepte van vijf tot dertig meter onder Oud-West, richting het noorden verspreid. De gezondheid van de bewoners van Oud-West loopt vanwege deze diepte geen gevaar. Bij een controle medio 2016 bleek dat de bron van de verontreiniging nog niet voor honderd procent schoon is, waardoor de sanering dus blijft doorgaan. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) houdt de voortgang van deze sanering in de gaten in opdracht van de provincie. De OMWB heeft richting Philips aangegeven wat er nog moet gebeuren om verontreiniging verder te saneren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen