Daling aantal lopende WW-uitkeringen in Brabant

Foto: dongen.nieuws.nl

Het aantal lopende WW-uitkeringen blijft zowel in Noord-Brabant als op landelijk niveau dalen. In vergelijking met vorig jaar ligt het aantal uitkeringen 17% lager. De spanning op de arbeidsmarkt neemt voor bijna alle beroepsgroepen toe.

17% lager dan jaar geleden

De aanhoudende economische groei zorgt ervoor dat het aantal lopende WW-uitkeringen blijft dalen. Eind augustus 2017 waren er in Noord-Brabant 56.000 lopende WW-uitkeringen. Dit was 17% minder dan een jaar geleden. Ook landelijk blijft het aantal WW-uitkeringen afnemen, maar die daling is met 15% minder sterk dan de daling in Noord-Brabant. Op nationaal niveau waren er in augustus 2017 in totaal 362.100 WW-uitkeringen. Het landelijke WW-percentage bedroeg in augustus 2017 4,0%, in Noord-Brabant lag dat percentage in dezelfde maand een fractie hoger, namelijk 4,2%.

Aantal vacatures blijft groeien

Door de economische groei blijft het aantal vacatures in Noord-Brabant toenemen. Het betreft hier niet alleen vervangingsvraag (vacatures die ontstaan door natuurlijk verloop), maar ook uitbreidingsvraag (vacatures die ontstaan wegens uitbreiding van werkzaamheden). In het eerste half jaar van 2017 zijn er in Noord-Brabant in totaal 93.100 vacatures ontstaan, een toename van 19% ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Spanning op de arbeidsmarkt neemt toe

De typering van de spanning op de arbeidsmarkt kan variƫren van (zeer) ruim tot (zeer) krap. Bij een (zeer) ruime arbeidsmarkt is er sprake van verhoudingsgewijs veel aanbod van werkzoekenden en weinig openstaande vacatures. Is er daarentegen sprake van het tegenovergestelde, verhoudingsgewijs weinig werkzoekenden voor het aantal beschikbare vacatures, dan wordt gesproken over een (zeer) krappe arbeidsmarkt.

Krapte in diverse beroepsgroepen

Het afgelopen jaar is het voor steeds meer beroepen voor werkgevers moeilijker om hun vacatures vervuld te krijgen. Een jaar geleden gold eigenlijk alleen voor ICT- en technische beroepen dat vacatures moeilijk vervulbaar waren, in de huidige arbeidsmarkt is er in Noord-Brabant inmiddels ook krapte ontstaan voor onder meer hoveniers, schoonmakers, horecamedewerkers, koks, buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs.

met dank aan: dongen.nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen