Schrijfster Carolijn Visser geeft een lezing in de bieb

Foto: Carolijn Visser

De winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2017, schrijfster Carolijn Visser, komt naar Oosterhout. Carolijn is vooral bekend van het boek Het verhaal van Selma Vos, een Nederlandse vrouw in China. Zij komt op 25 april een lezing geven in de kleine zaal van Theater de Bussel. Entree is 10 euro per persoon, incl. drankje in de pauze.

Levenslustige vrouw in communistisch China

Carolijn Visser (1956) reist al jarenlang over de wereld; haar belangstelling gaat vooral uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland. Haar reisverhalen over deze landen laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen, die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden.
Haar nieuwste boek “Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao” is het tragische verhaal van een levenslustige Nederlandse vrouw in communistisch China. Woensdag 25 april komt zij op uitnodiging van Theek 5 naar Oosterhout om over haar werk te vertellen.

Wie is Carolijn Visser?

Carolijn Visser woont tegenwoordig in Amsterdam. Toen ze een jaar oud was, verhuisde het gezin naar Middelburg. Als kind uit de randstad voelde Visser zich er altijd een beetje een buitenstaander, een gevoel dat volgens de schrijfster aan de basis ligt van haar reislust. Op haar vijftiende ging ze al in haar eentje op reis. Met de Stichting Internationale Werkkampen reisde ze naar Poznan in Polen om er in een dierentuin-in-aanbouw te gaan werken; de jaren erop bracht ze met dezelfde stichting de zomervakanties door in Hongarije en Turkije. De vakanties deden haar beseffen dat er eigenlijk niets moeilijks aan reizen was: ‘Je kunt gewoon in de trein stappen en in een totaal andere wereld terechtkomen.

Haar reisboeken

Haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland. Haar reisverhalen over deze landen, zoals Buigend bamboe, Hoge bomen in Hanoi, De kapers van Miskitia, Uit het moeras en Tibetaanse perziken, laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden. Zo verschenen Vroeger was de toekomst beter en in Een tuin de tropen, Carolijn Vissers fictiedebuut.

Libris Geschiedenis Prijs 2017

In Selma – Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao, reconstrueert Visser het uitzonderlijke leven van de Nederlandse Selma Vos (1921-1968), de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Selma en haar gezin werden slachtoffer van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. De Joodse Selma groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Dop en Greta bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Het boek won de Libris Geschiedenis Prijs 2017.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen