Vannacht gaat de klok weer een uurtje vooruit

Foto: oosterhout.nieuws.nl

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit. Door het verschuiven van de tijd, dat in alle lidstaten van de Europese Unie gebeurt, is het ’s avonds langer licht. Doel is onder meer om met het extra daglicht energie te besparen. De maatregel werd in Nederland voor het eerst ingesteld in 1916. Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd weer in. Dan wordt de klok weer een uur teruggezet.

Handig ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: “In het Voorjaar de klok Vooruit zetten”. Vooral het uurtje langer licht in de avond is voor veel mensen prettig. Alle landen in de Europese Unie laten sinds 2002 de zomertijd in het laatste weekeinde van maart ingaan. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok.

Afschaffen van de zomertijd

Bijna een op de drie Brabanders vindt dat de zomertijd mag worden afgeschaft. 28,8 procent geeft hier aan dat de zomertijd wat hen betreft tot het verleden behoort. Dit blijkt uit onderzoek van Bedden.nl, dat werd gehouden onder 736 Nederlandse respondenten. Ook in Friesland (36,4 procent) en Zuid-Holland (33,3 procent) zijn relatief veel mensen voor een afschaffing van de zomertijd. Utrecht kent de meeste voorstanders van de zomertijd; hier geeft 70,4 procent aan dat ze de zomertijd een aangename verandering vinden. Ook de Limburgers (63,4 procent) en Noord-Hollanders (60,3 procent) zijn overwegend positief over de zomerklok. De meeste Nederlanders voelen weinig voor een eventuele afschaffing van de zomertijd. 56,4 procent geeft zelfs aan het heerlijk te vinden om een extra uur zon te hebben. Daarnaast geeft 18,7 procent van de ondervraagden aan zich helemaal niet bezig te houden met de aankomende zomertijd. Een kwart van de Nederlanders (24,9 procent) geeft aan de wintertijd wel een overbodige maatregel te vinden.

Zomertijd heeft weinig invloed op de slaap

Het merendeel van de Nederlanders (73,2 procent) voelt zich niet extra vermoeid of suf na het ingaan van de zomertijd. 23,2 procent geeft zelfs aan dat ze zich juist beter uitgerust en fitter te voelen. Iets meer dan een kwart (26,8 procent) geeft wel aan minder uitgerust te zijn bij het ingaan van de zomertijd. Men lijkt ook weinig maatregelen tegen de zomertijd te nemen. 86,3 procent houdt gewoon zijn of haar oude slaapritme aan, terwijl een kleine groep (13,7 procent) vroeger naar bed gaat om de eventuele slaapproblemen tegen te gaan.

Wanneer gaat de zomertijd in?

Bijna een vijfde van de Nederlanders, 18,8 procent, heeft geen idee wanneer de zomertijd precies ingaat en vertrouwen op hun kennissen of de automatische klok op hun telefoon. Dat Nederland niet wakker ligt om de zomertijd, blijkt wel uit het volgende gegeven: 16,5 procent dacht tijdens het onderzoek dat de zomertijd in de eerste week van april ingaat, een ruime week na de werkelijke omslag. Gelukkig wist 67,4 procent wel het goede antwoord te geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen