SwitchZ: opleidingstraject voor zij-instromers in de zorg gestart!

Foto: De Riethorst Stromenland

De Wever, Stichting Prisma, De Riethorst Stromenland en Thebe starten samen een bijzonder opleidingstraject met baan- en inkomensgarantie voor zij-instromers in de zorg: SwitchZ.  De eerste zij-instromers zijn gisteren van start gegaan. Voor elk van hen is een op maat gemaakt opleidingspakket samengesteld. Binnen 1,5 tot 2,5 jaar zijn werken ze in de zorg met een afgeronde MBO of HBO diploma in hun zak.

Diploma met baangarantie

Binnen 1,5 tot 2,5 jaar zijn werken ze in de zorg met een afgeronde MBO of HBO diploma in hun zak. Zoals bijvoorbeeld Marion van der Meer, die ‘switcht’ van het bankwezen naar de zorg: “Ik ga werken bij verschillende organisaties voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb het gevoel weer iets zinvols te doen.”

Volgens de berekeningen van het CBS zal het aantal 65-plussers de komende jaren enorm toenemen. In 2012 waren dit er nog 2,7 miljoen en over ongeveer 25 jaar zal dit aantal 4,7 miljoen zijn, dit betekent bijna een verdubbeling. Daarbij maakt het niet meer uit of je een (verstandelijke of lichamelijke) beperking hebt of niet: iedereen wordt in gelijke mate ouder. Vanaf 2025 zal ook de groep van 80 jarigen sterk toenemen, maar ook de gemiddelde leeftijd van de mensen omhoog gaan, we krijgen dus te maken met dubbele vergrijzing in een complexere doelgroep.

Wat maakt SwitchZ zo bijzonder?

SwitchZ is dankzij de partners G&D en Avans Hogeschool een erkende opleiding en leidt zij-instromers in 1,5 tot 2,5 jaar op tot verzorgende 3 IG-MZ of verpleegkundigen MBO of HBO. Uniek is ook dat het een combinatie is van ouderen- en gehandicaptenzorg. Studenten maken zo kennis met verschillende zorgvragen en kunnen daarin tot eigen keuzes komen.

Het traject bestaat uit een combinatie van leren en werken, waarin de deelnemer na het behalen van hun diploma een baan bij een van de aangesloten zorgorganisaties krijgt aangeboden. Het is een leertraject op maat waarin deelnemers op elk moment kunnen instromen. Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel, ook krijgen de studenten hun eigen leerwerkplaats binnen een van de vier organisaties. Tijdens het traject werken de studenten bij 3 van de 4 organisaties, zo krijgt een student veel te zien en te leren uit de praktijk. Moderne leertechnieken worden gebruik zoals e-coaching en blended learning.

Bijzondere samenwerking

De Wever, Stichting Prisma, De Riethorst Stromenland en Thebe slaan de handen ineen om gezamenlijk mobiliteit op de arbeidsmarkt te creëren voor mensen die graag vanuit een ander werkveld de overstap willen maken naar de zorg. ‘SwitchZ’ is een van de manieren om als zorgsector in te spelen op de veranderende zorgmarkt. Daarnaast hebben we te maken met ontgroening, in verhouding zijn er minder jonge mensen om het medewerkersbestand op peil te houden. Voor het komende jaar zijn er voor SwitchZ 52 opleidingsplaatsen beschikbaar. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen