Mogelijk toch popverbranding aan einde van carnaval

Foto: Screenshot youtube

Eind april las je op Oosterhout Nieuws dat de traditie van de popverbranding aan het einde van de carnaval voortaan tot het verleden zou gaan behoren wegens de (brand)veiligheid. Hannie Broekhoven van GBV stelde hierover dinsdagavond vragen aan burgemeester Fränzel tijdens de raadsvergadering.

Nieuwe traditie?

In veel plaatsen in de regio is het een traditie om op carnavalsdinsdag, aan het einde van de leut4daagse, een pop gemaakt van papier maché in brand te steken. Hiermee wordt het carnaval afgesloten en de vastenperiode gestart. Eind april leek het erop dat er een einde zou komen aan deze traditie. Maar waarnemend burgemeester Fränzel gaf dinsdagavond tijdens de raadvergadering aan dat er een nieuwe traditie kan worden gestart, zoals in Den Bosch ook gebruikelijk is. Hierbij wordt de carnavalspop op een wagen gehesen en weggereden.

Mogelijke oplossing

Maar hij gaf ook aan dat de gemeente bereid is mee te zoeken in een oplossing om alsnog de pop op een veilige wijze te verbranden. Hiervoor zouden bijvoorbeeld enkele mensen van OCS de Smulnarren door de brandweer kunnen worden opgeleid, waardoor de pop alsnog veilig kan worden aangestoken. Het ziet er dus naar uit dat er alsnog een oplossing komt voor de popverbranding. Gelukkig maar, want anders zouden Jaonus en Hendrien tot in de eeuwigheid getrouwd blijven volgens het Protokolder…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen