Rondetafelgesprek N629: Haastige weggebruiker versus natuur en leefbaarheid

Foto: Bart Kuijer

Vrijdag vond het rondetafelgesprek over de N629, de weg tussen Oosterhout en Dongen, plaats in het provinciehuis. Voorstanders van de plannen impliceerden dat een kleine groep activisten tegen het huidige tracé is, maar de publieke tribune zat vol met burgers die willen voorkomen dat hun leefgebied onnodig wordt aangetast door de N629. De Statenleden kregen een goed inzicht in de uiteenlopende gebreken van de voorliggende plannen.

‘Haastige weggebruikers’

Partij voor de Dieren-Statenlid Marco van der Wel: “De bestuurders hebben vooral oog voor de belangen van haastige weggebruikers. Natuur wordt enkel uitgedrukt in de kosten van compensatie.” Veel van de insprekers hadden kritiek op die compensatie voor het verstoren van de natuur. Sietze Schokker stelde namens de Brabantse Milieufederatie zelfs dat de provincie niet voldoet aan haar eigen regels.

Kosten wegen niet op tegen baten

Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik liet door de TU Delft een onderzoek uitvoeren. De voornaamste conclusie uit dit rapport 2018 Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse Bundeling Noord: “Als wordt gekeken naar de resultaten zoals in dit rapport gepresenteerd, kan geconcludeerd worden dat de kosten niet opwegen tegen de baten als oplossing voor de doorstromingsproblemen op de N629. De Netto Contante Waarde is negatief wat betekent dat het project niet rendabel is. Tevens geeft de baten/kosten verhouding van 0,41 aan dat het project niet bij zal dragen aan de maatschappelijke welvaart. De doorstromingsproblemen lijken niet groot genoeg voor deze forse investering wat zich uit in de minimale reistijdbaten. Daarnaast gaan er veel baten verloren op het gebied van natuur. Op basis hiervan wordt aanbevolen het project Bundeling Noord te heroverwegen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen