Wethouder Piena opent Dementheek in de bibliotheek Theek5 aan de Torenstraat

Foto: Ramon Fluitman

Dementie wordt volksziekte nummer 1. We krijgen er dus allemaal mee te maken. Daarom opende wethouder Clemens Piena vrijdag, tijdens Wereld Alzheimerdag, de allereerste Dementheek van Oosterhout.

Dementheek

De Dementheek is een fysieke plaats in de bibliotheek, waar materialen en informatie te vinden zijn voor én over mensen met geheugenproblemen en dementie. De Dementheek is er ook voor mantelzorgers, vrijwilligers en beroepskrachten. Er staan boeken over geheugenproblemen, over zorg voor dementerenden en (foto)boeken over vroeger, met onderwerpen die herinneringen oproepen. Daarnaast zijn er herinneringstassen met herkenbare spulletjes, waarmee contact maken makkelijker wordt.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Maar liefst 70% van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Je hebt te maken met geheugenproblemen en steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden.

Voorbeeldfunctie

De bibliotheek heeft een voorbeeldrol voor zowel organisaties als bezoekers om dementievriendelijk te zijn. Dat maakt de bibliotheek een veilige en prettige plek, waar begrip is voor dementie vanuit de geduldige medewerkers die hulp bieden bij het vinden en uitlenen van boeken. Een duidelijke bewegwijzering, logische indeling en rustige hoekjes die niet alleen prettig zijn voor mensen met dementie, maar voor alle bezoekers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen