Veel Nederlanders weten niet waar de dichtstbijzijnde AED hangt

Foto: CC0 Creative Commons / Eliens

De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken (‘een 6-minutenzone’), zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is er al, een dekkend netwerk van AED’s is er volgens het onderzoek van de Hartstichting nog niet overal in de gemeente Oosterhout.

Stijgend aantal AED oproepen

In 2017 werd er 165 keer een oproep gedaan voor AED binnen het netwerk van Oosterhout Hartveilig. In 2018 was dat aantal tot nu toe al 110 keer. Dat is een forse stijging! Er is dus altijd behoefte aan meer mensen die weten wat ze tijdens de eerste 6 minuten na een hartstilstand moeten doen. Binnen 6 minuten starten met reanimeren vergroot de kans op overleven aanzienlijk. In veel gevallen is de aanrijdtijd van hulpdiensten veel langer.

Spreiding AED’s binnen Oosterhout

De Nederlandse Hartstichting heeft onderzoek gedaan naar de spreiding van de AED’s in Oosterhout. In postcodegebied 4903 (o.a. Kantorenpark Hoevestein, Het Perk, Industrieterrein Vijf Eiken) en in Oosteind blijken er volgens dit onderzoek te weinig AED’s te hangen om binnen 6 minuten te starten met reanimatie. De uitslag is op basis van het gemiddelde aantal AED’s in jouw buurt dat dag en nacht bereikbaar is:

  • Postcode 4901: 14 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4902: 11 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4903: 0 AED’s (= onvoldoende)
  • Postcode 4904: 10 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4905: 2 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4906: 4 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4907: 11 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4908: 2 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4909: 3 AED’s (= onvoldoende)
  • Postcode 4911: 4 AED’s (= voldoende)
  • Postcode 4849: 9 AED’s (=voldoende)

AED’s 24/7 beschikbaar

Maar liefst 34% van de Nederlanders weet volgens de Hartstichting niet waar de dichtstbijzijnde AED (reanimatie apparaat) in hun directe omgeving hangt. En als ze het al weten is de vraag of deze misschien achter gesloten deuren hangt in een kantoor. Voor een dekkend netwerk zijn in heel Nederland ongeveer 30.000 geregistreerde AED’s nodig. Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen, omdat ze niet geregistreerd zijn bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Bovendien hangen ze op plekken die niet altijd bereikbaar zijn. Dit bemoeilijkt hulpverlening door burgerhulpverleners. Voor effectief gebruik is het noodzakelijk dat ze 24/7 toegankelijk zijn en geregistreerd bij HartslagNu. Dat kun je onder andere doen via de website van Oosterhout Hartveilig.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen