Scholen kleuren paars tegen ‘hokjesdenken’

Foto: CC0 Creative Commons / fsHH

Vandaag is het ‘Paarse Vrijdag’. Dat wil zeggen dat op meer dan 900 scholen leerlingen in het paars gekleed naar school gaan. Ze willen hiermee laten zien dat je op school jezelf mag zijn, ongeacht je seksuele geaardheid.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.

Actiepakketten

Er werden door de organisator Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van het COC dit jaar maar liefst 1.100 actiepakketten naar scholen verzonden en een half miljoen polsbandjes verspreid. Het GSA is een belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt-ers). Geert-Jan Edelenbosch van het COC laat aan nieuws.nl weten dat jongeren vaak op hun twaalfde of dertiende al weten dat ze niet hetero zijn maar durven ze vaak niet voor hun zestiende uit de kast te komen, omdat ze zich niet veilig voelen op school. Het is niet bekend of er ook Oosterhoutse scholen meedoen aan dit initiatief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen