In the spotlight: Paarse Vrijdag op het Frencken

Foto: Frencken College

In het paars op de foto! Op vrijdag 14 december 2018 kleuren scholen door het hele land paars. Want op Paarse Vrijdag laat je zien dat je mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, steunt door paars te dragen. Het GSA-netwerk op school is er voor iedereen die steun nodig heeft of wil geven. Dat laat het Frencken graag zien; letterlijk op de foto.

Frencken in paars

Leerlingen en docenten op het Frencken zetten zich ook in 2018 weer in voor een omgeving waarin acceptatie heerst voor alle soorten genders en seksuele oriëntaties. We dragen paars en gaan op de foto, want iedereen mag weten: het is leuk, goed en nuttig dat er een GSA (Gay Straight Alliance) op school bestaat!

‘In de kast’ kan zwaar zijn

En wie kan er beter over vertellen dan de leerlingen die bij het GSA-netwerk aangesloten zitten zelf? Nadira Siner (16 jaar, 4HC) vertelt: “Helaas merk ik, zeker het afgelopen jaar, dat veel jongeren zich tegengehouden voelen door ongemak en angst. Dat komt vaak door het stigma, dat iedereen die bij een GSA zit niet heterosexueel is. Dit is natuurlijk niet waar. Het is niet voor niks de Gay Straight Alliance en we willen dat iedereen zich er welkom en veilig voelt. […] Het is namelijk erg fijn als er tijdens acties zoals op Paarse Vrijdag veel paars gedragen wordt, omdat zeker ‘in de kast’ het erg zwaar en eenzaam kan zijn. Dit laat gewoon zien dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Ik snap het wel als je niet helemaal paars wilt gaan, daar hebben we de GSA bandjes voor.”

Eenzaamheid

“Het ideaalbeeld is een school waarbij iedereen zich zo geaccepteerd voelt, dat de GSA niet meer nodig is.” Een leerling die anoniem wil blijven, schreef een brief met een persoonlijk verhaal. “Op Paarse Vrijdag is het precies één jaar geleden dat ik voor het eerst bij de GSA kwam. Ik was toen net een paar weken geleden uit de kast gekomen, alleen mijn familie en beste vrienden wisten ervan. De meesten steunden en accepteerden me volledig. Toch kon het de eenzaamheid die ik voelde, alsof niemand in mijn directe omgeving echt begreep waar ik doorheen ging, niet ontnemen.” De volledige brief is te lezen via de onderstaande link.op de website frenckencollege.nl onder actueel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen