Oelbertaan Jasmijn Commeren gaat naar Malawi

Foto: Roel van Tilborg (Oelbert)

Op donderdag 21 februari moeten de koffers dan echt definitief gepakt zijn. Dan vertrekt klas 4-leerlinge Jasmijn Commeren namens het Sint-Oelbertgymnasium naar Afrika voor de deelname aan Edukans Going Global Malawi 2019. Een spannende reis voor de nu nog 15-jarige Jasmijn, die in Malawi een 16-jarige verjaardag krijgt om nooit te vergeten.

Going Global

De Going Global-reis van Edukans brengt leerlingen en docenten uit heel Nederland samen. In diverse voorbereidingsdagen wordt het hen steeds duidelijker: ze hebben een belangrijke taak. Het onderwijs in Afrika, en zeker ook in Malawi, is er niet goed aan toe. Honderdduizenden kinderen krijgen niet de kwaliteit van onderwijs die ze nodig hebben. Daarom gaat het docententeam uit Nederland de collega’s in Malawi onder andere trainen op gebied van pedagogisch handelen en actieve werkvormen.

‘Life Skills’

Het leerlingenteam, waar Oelbertaan Jasmijn onderdeel van uitmaakt, zal zich voornamelijk bezighouden met het ‘Life Skills’-programma. De Nederlandse leerlingen krijgen in Malawi een buddy, een leerling uit Malawi met wie ze gaan optrekken. Met de hele groep wordt gewerkt aan bewustwording op gebied van seksualiteit. Dit is van groot belang, omdat veel kinderen vroeg en ongewenst zwanger worden of seksueel overdraagbare aandoeningen krijgen, waardoor ze niet langer lessen op school kunnen volgen. Terwijl die nu juist zo belangrijk zijn. Zo werkt het leerlingen- en docententeam samen om tijdens de 10 dagen durende reis zo veel mogelijk verbeteringen te bereiken voor de kinderen en hun docenten.

Oelbert in actie voor Malawi

Het Sint-Oelbertgymnasium steunt Edukans al vier jaar op rij. Oelbertanen Maxime Klerkx, Sophie ter Braak en Asina Gijasi gingen Jasmijn voor. Inmiddels zijn al vele tienduizenden euro’s opgehaald tijdens grote en kleine acties voor Edukans. Zo werd de eerste colorrun van Oosterhout georganiseerd, de Oelbert Colorrun. Daarna sportten leerlingen een hele nacht door, waardoor steeds een lamp bleef branden op eigen opgewekte energie tijdens de Oelbert Light it Up for Malawi Sportmarathon. Vorig jaar bouwde het gymnasium het schoolgebouw om tot het Oelbert Hotel en logeerden meer dan honderd leerlingen in het bijzonderste hotel van Oosterhout. En eind 2018 werd daar de eerste urban run van Oosterhout aan toegevoegd: de Oelbert Urban Run! Leerlingen renden door het oude zwembad De Blikken, de gangen van ’t Oelbert en over de hockeyvelden en langs verzorgingscentrum Buurstede en het Openluchttheater. Ook doet ieder jaar een flink Oelbertteam mee met de Rotary Santa Run.

Ervaringen delen

Met al het opgehaalde geld werkt Edukans aan beter onderwijs in diverse ontwikkelingslanden. Het Sint-Oelbertgymnasium vindt het belangrijk om aan leerlingen te laten zien dat onderwijs niet overal zo goed geregeld is als dat zij dat zelf ervaren. Zodra Jasmijn is teruggekeerd uit Malawi zal zij natuurlijk over haar ervaringen in Malawi gaan vertellen aan haar schoolgenoten. We wensen Jasmijn veel plezier en succes op haar avontuur in Afrika en hopen en verwachten dat zij echt iets kan gaan betekenen voor haar mede-wereldburgers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen