Oosterhoutse student ontwerpt aerodynamische ligfiets voor wereldrecord

Flip: derde vanaf links, achterste rij (lang)
Foto: Bas de Meijer (basfotografie.com)

De 22-jarige Oosterhouter Flip Colin maakt deel uit van studentenproject het Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dinsdag hebben zij het ontwerp van hun nieuwste hightech fiets gepresenteerd: de VeloX 9. Met deze fiets zullen zij in september het wereldrecord van 121,8 km/uur aanvallen in Nevada.

Sterk en stijf frame

Flip is de structural engineer van het team. “Dit houdt in dat ik me bezig houd met een zo sterk en stijf mogelijk frame ontwerpen dat op hoge snelheden ook veilig genoeg is, stel de fiets zou op hoge snelheid vallen.”, vertelt Flip. “Het mooiste aan het team vind ik dat je niet alleen een zo efficiënt mogelijke fiets ontwerpt, maar ook in de werkplaats je ontwerp tot leven brengt.”

Hightech fiets

Het Human Power Team heeft het ontwerp van de VeloX geoptimaliseerd om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Zo heeft de fiets onder andere geen raam. “Door een raam ontstaat er een klein randje in de vorm, dit zorgt ervoor dat de stroming van de lucht van een mooie laminaire stroming, overgaat naar een turbulente.”, legt Tomas Gast, de Chief Engineering van het team, uit. “Dit levert bij hoge snelheden behoorlijk wat extra weerstand op. Daarom halen we het raampje volledig weg, en vervangen we dit door een mini cameraatje achterop de kap.”

Speciaal ontwikkelde onderdelen

De VeloX wordt daarnaast gemaakt van super lichtgewicht materialen en bovendien zo klein mogelijk gemaakt om de luchtweerstand te beperken. Om ruimte te besparen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld schakelsysteem waarbij de cassette beweegt in plaats van de ketting. Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal voor het team ontwikkelde banden zodat de VeloX de allerlaagste rolweerstand ondervindt.

Vrouwen record

In september 2019 zal het team deelnemen aan het vrouwenklassement van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in Nevada, Amerika. “In het plaatsje Battle Mountain bevindt zich een rechte weg van 10 kilometer lang: lang genoeg om snelheid op te bouwen, een sprint te trekken en ten slotte weer af te remmen.” vertelt Britt Krabbenborg, de Teammanager van het Human Power Team. “Door de ligging op 1400 meter hoogte is de lucht ijler, waardoor de luchtweerstand lager is, wat ideaal is voor een recordpoging.”

Van roeien naar fietsen

De VeloX wordt speciaal ontwikkeld voor twee vrouwelijke atletes: Jennifer Breet en Rosa Bas. Jennifer was vorig jaar ook al deel van het team waarbij ze de tweede plek heeft behaald tijdens de WHPSC. Met haar ervaring en enthousiasme zal ze aankomende race voor het ultieme doel, een wereldrecord, gaan. Rosa heeft tot de zomer op hoog niveau en zelfs op de wereldkampioenschappen geroeid. Ook zij hoopt tijdens de race een wereldrecord te fietsen.

Het Human Power Team

Het Human Power Team is een studententeam dat er sinds 2010 ieder jaar naar streeft om de grenzen van de menselijke en technische potentie te verleggen. Dit wordt gedaan door een extreem aerodynamische ligfiets te bouwen en door twee atleten te trainen. Het team bestaat uit 16 studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam die een jaar lang hun studie op stop zetten om zo hun doel te kunnen behalen: het vestigen van een wereldrecord.

'

Reacties

article
40418
Oosterhoutse student ontwerpt aerodynamische ligfiets voor wereldrecord
De 22-jarige Oosterhouter Flip Colin maakt deel uit van studentenproject het Human Power Team van
https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20190227/oosterhoutse-student-ontwerpt-aerodynamische-ligfiets-voor-wereldrecord/
2019-02-27T06:25:14+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/257/2019/02/27062214/Fiets-TU-Delft.jpg
Flip Colin, Human Power Team, TU Delft, VeloX, wereldrecord
Nieuws