Huisdieren gewond: “Vlijmscherp afval blijft liggen na maaien grasvelden”

Foto: Pixabay License / analogicus

In opdracht van de gemeente worden de grasvelden in Oosterhout regelmatig gemaaid in de zomerperiode. Hiermee versnipperen ze ook het afval dat in de grasvelden ligt, dat volgens Jan Boers van GroenLinks soms zo scherp is dat het gevaarlijke situaties kan opleveren.

Kapotgemaaid afval

Jan Boers van GroenLinks: “Al vele jaren zijn in Oosterhout, ook met ondersteuning van de gemeente, de ZwerfAfvalPakkers of Zappers actief. Zij doen veel goed werk en dragen daarmee in grote mate bij aan schonere woonbuurten en schoner openbaar groen. Ze doen dat met veel overtuiging en gedrevenheid, maar wij horen steeds vaker ook de frustratie over kapotgemaaid afval. De mannen en vrouwen op de maaimachine maaien behalve het gras ook alle op dat moment aanwezig afval in het gras kapot.”

Honderden scherpe stukjes

“Dat betekent dat allerhande afval zoals plastic flesjes, lege blikjes en piepschuim fijngemalen na de maaibeurt op het gras achterblijft in de vorm van tientallen of honderden stukjes kleine plastic of aluminium deeltjes. In zulke hoeveelheden dat deze ook niet meer door onze Zappers verwijderd kunnen worden. Het meeste blijft vervolgens liggen en biedt een vervuilde blik. Erger is dat met regelmaat huisdieren door de vaak vlijmscherpe deeltjes gewond raken. Zappers die de gemeente hierover benaderden, werd te verstaan gegeven dat de betreffende aannemers volgens contract niet eerst aanwezig afval hoeven te verwijderen alvorens te gaan maaien. Vervelend is dat frustratie bij de Zappers vervolgens aanwezig blijft.”

Hoe nu verder?

GroenLinks heeft inmiddels met een brief aan het college van B&W gevraagd of zijn bekend zijn met deze problematiek. Daarnaast vraagt de politieke partij om in de toekomst in de contracten van de maaiers kan worden opgenomen dat zichtbaar afval eerst dient te worden verwijderd of een andere manier waarop afval kan worden verwijderd voordat er wordt gemaaid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen