Tienerpartij ondervraagt wethouder Piena tijdens het eten van een ijsje

Foto: Tienerpartij Effent

Dit jaar smikkelen leden van de Tienerpartij een ijsje met wethouder Piena en bevragen hem over zijn portefeuille.

Behoedzame wethouder

Het is inmiddels een echte traditie: Eén keer per jaar smikkelen leden van de Tienerpartij en steeds een andere wethouder een ijsje met elkaar terwijl dat lid van het College van B&W bevraagd wordt over zijn portefeuille. Clemens Piena trad een jaar geleden aan als wethouder en gaat ook nog eens over zaken waar tieners wel wat van vinden: cultuur, media, ICT. Hij is dus de logische keuze voor dit jaar. Het wordt een levendig gesprek waarbij Piena, bewust van allerlei politieke gevoeligheden rond onderwerpen in zijn takenpakket, bondig maar soms ook voorzichtig zijn antwoorden formuleert.

Blockchain

De kennismaking is hartelijk. Piena is onder de indruk van de research die de tieners naar zijn arbeidsverleden hebben gedaan: ‘Inderdaad ben ik begonnen bij de Koninklijke Luchtmacht waar ik bevelvoerder bij de brandweer en F16-navigator was.’ Dat hij als wethouder ICT in zijn pakket heeft, is voor de voormalig softwareontwikkelaar bij Interpolis en Achmea ook geen toeval. Kaylyn-Fauve Mol (13) wil graag weten wat de Oosterhoutse burger op dit gebied te wachten staat. Piena: ‘We verkennen nu de mogelijkheden om blockchaintechnologie bij bijvoorbeeld huishoudelijke hulp in te zetten.’ De oprukkende ICT-veranderingen ontlokt bij Eva Govaerts (13) de vraag of mensen dadelijk nog wel naar het stadhuis gaan ‘als alles toch al via internet afgehandeld kan worden?’ De wethouder: ‘Jawel hoor, zeker in de komende 20 jaar houd je mensen die behoefte daaraan hebben. ICT helpt dingen makkelijker te maken maar dat persoonlijk contact is minstens zo belangrijk’. Sanne de Jong (13) herinnert zich een verkiezingsbelofte van Gemeentebelangen om de stad en alle dorpen van wifi te voorzien. Hoe staat het daarmee? ‘We hebben daar een proef naar gedaan in het centrum, maar het gebruik viel tegen. We hebben besloten er niet mee door te gaan’.

Galvanitas

Het woord ‘gemeentehuis’ is gevallen. Fenna Dudok (13) merkt op dat wel erg vaak geroepen wordt dat het niet te veel geld mag kosten: ‘Zo’n gebouw is toch ook je visitekaartje als Oosterhout, een stadhuis moet toch een pand zijn waar mensen over tientallen jaren nog trots op zijn.’ Het College stelt andere prioriteiten: ‘Ja maar extra mooi hoeft niet altijd extra geld te kosten. En het moet een echt gemeentehuis worden waar niet alleen bestuurders en ambtenaren maar juist ook mensen uit de stad en de dorpen elkaar ontmoeten.’ Over gebouwen gesproken, Alisha van Rooij (15) is nieuwsgierig naar wat er nu bedoeld wordt met Galvanitas als broedplaats van cultuur. Clemens Piena: ‘Er loopt nu een onderzoek om de functies die in de Pannenhoef zitten – en dat heeft met name betrekking op podiumfuncties als theater en musicals – een plekje te geven in de nieuwe ontwikkeling van Galvanitas. Nee, over de gevolgen die dat dan weer heeft voor de Pannenhoef zijn nog geen besluiten genomen.’ De Tienerpartij memoreert dat tijdens de verkiezingen de huidige coalitiepartner CDA de jongeren paaide met het vooruitzicht van de Pannenhoef een poptempel à la 013 of The Mezz te maken. Maar ook daar laat de wethouder van Cultuur zich niet over uit, ‘we wachten het onderzoek af’.

Vrijwilligerswerk

De gemeenteraad vergaderde afgelopen week weer eens over de toekomst van de lokale omroep ORTS. Sem de Crom wil weten of de lijst van voorwaarden waar aan voldaan moet worden wel haalbaar is voor een vrijwilligersorganisatie als de ORTS. Wethouder Piena, bewust van de gevoeligheid over dit onderwerp in de eigen coalitie, antwoordt diplomatiek: ‘Die voorwaarden gelden voor lokale omroepen in het algemeen en niet specifiek voor de ORTS. Ook anderen kunnen nog tot juli aanvragen indienen.’ De ijs-etende jongeren signaleren dat steeds meer organisaties en activiteiten moeite hebben voldoende vrijwilligers te krijgen. Hoe kan het vrijwilligerswerk aantrekkelijker worden? ‘Alweer een goede vraag. Door de individualisering zijn mensen meer op zichzelf. Ik denk dat organisaties moeten zoeken naar een ander type vrijwilliger. Voorheen bleef een vrijwilliger wel 10 jaar of langer aan een organisatie verbonden, nu zijn mensen meer tijdelijk geïnteresseerd om aan een project mee te doen. Daar moet je dus je organisatie en werving bij aanpassen.’

Anton van Opzeeland

Jalicha van Delft (15) staat in de Tienerpartij – en waarschijnlijk inmiddels ook bij het gemeentebestuur – bekend als een gedreven voorvechter van streetart in de stad. Piena: ‘Ik vind dat zelf prima maar het moet niet aanstootgevend zijn of afwijken van de omgeving.’ Of de cultuurwethouder wel echt zo van streetart houdt, wordt betwijfeld als hem de suggestie gedaan wordt de lange, witte muur bij het busstation – Jalicha: ‘Voor velen toch de entree van onze stad’ – te verfraaien met professionele graffiti die Oosterhoutse producten demonstreert: ‘Ik zou vergroening op die plek ook wel mooi vinden…’, klinkt het droog. Het is de gemeentepolitiek niet ontgaan, de Tienerpartij is een verkiezing gestart voor de Oosterhoutse Politicus van het Jaar. Hannie Broekhoven (GBV) was de eerste genomineerde. Wie zou Clemens Piena als hij het voor het zeggen had, willen voordragen waarbij de restrictie is dat hij geen partijgenoot mag noemen? ‘Dan zou ik toch voor Anton van Opzeeland van de PvdA gaan. Niet omdat wij hetzelfde gedachtengoed hebben maar de manier waarop hij onderbouwd en deskundig zijn standpunten in de raad naar voren brengt, maakt echt indruk. Dat geldt eigenlijk voor Willem-Jan van der Zanden, maar ja, ik mocht er maar één noemen’. De Tienerpartij kijkt terug op een boeiende kennismaking maar blijft met één prangende vraag zitten: waarom nam de wethouder als enige geen ijsje?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen