Lichtende nachtwolken boven Oosterhout

Foto: Bjorn Brekelmans

Bjorn Brekelmans, een van onze trouwe lezers, stuurde Oosterhout Nieuws enkele foto’s over het bijzondere natuurverschijnsel ‘Lichtende Nachtwolken’ boven de stad dat hij woensdagnacht zag. Maar wat is het zilverblauwe schijnsel?

Lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Het komt voor op een hoogte van 85 km. Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Deze wolken geven zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen.

Ruimtestof

Het stof dat nodig is voor het ontstaan van de lichtende nachtwolken is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer. Waterdamp kan op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen als de temperatuur laag genoeg is, tussen de -90 en -145 graden. Juist rond 85 km hoogte kan de temperatuur zo laag worden.

Niet teveel andere bewolking

Om ze te kunnen zien mag er niet veel andere bewolking zijn. Tot zo’n anderhalf uur na zonsondergang kunnen deze wolken aan de noordwestelijke hemel zichtbaar zijn. Ook voor zonsopkomst is er de komende dagen weer kans om deze ‘lichtgevende’ wolken te zien, maar dan aan de noordoostelijke hemel.

met dank aan groningen.nieuws.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen