‘Wosteroutse’ zang en muziek en boekpresentatie in Stadstuin de Schelp met Rensz Gorisse

Foto: techtewerk.nl

Vanmiddag, zondag 30 juni, staat om 15.00 uur een optreden en boekpresentatie van Rensz Gorisse op het programma van Stadstuin De Schelp aan het parkeerterrein de Vijzel aan de St. Janstraat. Entree is zoals altijd gratis. 

Rensz Gorisse

Rensz Gorisse presenteert zondag 30 juni vanaf 15.00 uur zijn boek ’t Echte Werk met teksten in Oosterhouts dialect. Samen met Noud Koevoets, Han Wouters, Tony Maas en Pieter Maassen brengt hij enkele liedjes ten gehore. Het boek is geschreven door Rensz Gorisse, geboren en getogen in Oosterhout. Al vanaf de zeventiger jaren schrijft en zingt hij in zijn moerstaal: Het Wosterouts. In 2017 gaf hij een voorstelling in De Bussel onder de titel “Spiegeltje, spiegeltje…”. Daarna ontstond het idee een vijftigtal teksten van zijn hand te bundelen en te voorzien van achtergrondinformatie. Op zijn verzoek hebben een aantal Oosterhoutse beeldend kunstenaars (en enkele leerlingen van het MFC) illustraties gemaakt bij verschillende teksten. Omdat het lezen van de Wosteroutse taal best wel moeilijk is kunnen alle teksten ook beluisterd worden op de site, sommige met de muziek erbij. Op deze manier wordt een verdwijnende taal zowel in boekvorm als in geluid vastgelegd.

’t Echte Werk

Het boek ’t Echte Werk is géén cursus Wosterouts, of een verzameling van typische woorden en uitdrukkingen. Het zijn simpelweg liedjes en verhalen. Sommige daarvan zijn autobiografisch, andere helemaal niet; sommige zijn (nog steeds) actueel, andere zijn juist gedateerd. Zo krijg je een kijkje in het leven van de schrijver en soms ook in de geschiedenis. Zeer uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, van vlinders in de tuin of carnaval tot Me-Too discussie en de koude oorlog. De toelichtingen, anekdotes en omschrijvingen van de omstandigheden waarin de liedjes en verhalen ontstonden zijn geschreven in het Algemeen Nederlands. Het is alles bij elkaar het verhaal van iemand die graag vertelt en ervoor gekozen heeft om dat in zijn eigen dialect te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen