Tentoonstelling ‘Geef speelgoed de ruimte’ in Speelgoedmuseum

Foto: Speelgoedmuseum "Op Stelten"‎

Tot en met 22 september is in Speelgoed- en Carnavalsmuseum Op Stelten aan de Zandheuvel de wisseltentoonstelling ‘Geef speelgoed de ruimte’ te zien. In deze tentoonstelling wordt ruim baan gegeven voor ruimtevaartspeelgoed omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de eerste bemande maanlanding plaatsvond.

Geschiedenis ruimtevaart

De Russische kosmonaut Yuri Gagarin was in 1961 de eerste mens in de ruimte. President Kennedy beloofde aan zijn landgenoten dat eind 60-er jaren een Amerikaanse bemande maanlanding zou plaatsvinden. Rusland en Amerika wedijverden met elkaar. Het was uiteindelijk Neil Armstrong die op 20 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan zette. Het Apolloproject zorgde ervoor dat de mensheid een enorme ruimtesprong maakte.

Ruimtevaartspeelgoed

Sciencefictionfilms, illustraties in dag- en weekbladen, boeken, stripverhalen en hoorspelen over ruimtevaart zorgden voor een vraag naar ruimtevaartspeelgoed. In de jaren 50 was dit speelgoed gebaseerd op de fantasie van de ontwerpers. De echte ruimtevaart bestond immers nog niet. Er kwamen fraaie gestroomlijnde speelgoedmodellen op de markt en tal van kunstig geconstrueerde robots met opdraaimechaniek of aandrijving door batterijen. In de jaren 60 werd het ruimtevaartspeelgoed ontworpen naar voorbeeld van Amerikaanse ruimtevaartuigen.

Star Trek, Star Wars en Thunderbirds

Ook verschenen er speelgoed ruimtevaartmodellen uit de eerste TV-serie van Star Trek en de poppenanimatie TV-serie ‘Thunderbirds’ waarin o.a. een ruimteraket en een ruimtestation voorkwamen. Nadat de maanlandingen in 1972 stopten, ging de belangstelling voor de ruimtevaart en dus ook voor het ruimtevaartspeelgoed sterk achteruit. Vanaf 1977 kwam er een opleving door de Star Wars bioscoopfilms van George Lucas. Bij grote fabrikanten als Lego en Playmobil verschijnen nog regelmatig nieuwe ruimtevaartmodellen.

Meer informatie

Naast ruimtevaartspeelgoed zijn er in de tentoonstelling ook tal van realistische schaalmodellen van de Amerikaanse en Russische ruimtevaart te zien. De tenstoonstelling wordt 13 juli om 13.00 uur geopend en zal te zien zijn tot 22 september in het Speelgoed- en Carnavalsmuseum Op Stelten aan de Zandheuvel. Entree is 7 euro voor volwassenen en 4,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar.

'

Reacties

article
44390
Tentoonstelling 'Geef speelgoed de ruimte' in Speelgoedmuseum
Tot en met 22 september is in Speelgoed- en Carnavalsmuseum Op Stelten aan de Zandheuvel
https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20190713/tentoonstelling-geef-speelgoed-de-ruimte-in-speelgoedmuseum/
2019-07-13T06:30:32+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/257/2019/07/12062604/Maan-speelgoed.jpg
speelgoed, speelgoedmuseum, Star Trek, Star Wars, Thunderbirds
Nieuws