Wielerronde ‘Hart van Oosterhout’ gaat niet door

De wielerronde in betere tijden
De wielerronde in betere tijden
Foto: Helma Celi-Van der Avoird

Stichting de Ronde van de Molen laat weten dat de wielerronde ‘Hart van Oosterhout’ dit jaar niet doorgaat. De wielerkoers Hart van Oosterhout zou op 1 september worden verreden, maar door een financieel tekort zal dat dit jaar niet het geval zijn. 

Subsidie terugbetalen aan gemeente

De organiserende stichting maakte gebruik van gemeentelijke subsidies om het evenement financieel rond te krijgen. Naast sponsoring is de subsidie de enige bron van inkomsten, want entree wordt er niet gevraagd. Al jarenlang kampt de organisatie echter met een financieel tekort, welke steeds vanuit de reserves kon worden aangevuld. Het bestuur laat weten dat zij nu een gedeelte van de toegekende subsidie van de afgelopen jaren ook nog aan de gemeente moet terugbetalen. Hierdoor kunnen zij geen verantwoorde en veilige koers organiseren en hebben zij besloten voor dit jaar de wielerronde af te blazen.

Het begon met De Ronde van de Molen

De wielerronde Hart van Oosterhout is een doorstart van De Ronde van de Molen. Vandaar dat de organiserende stichting die naam nog steeds draagt. Dat het wielerspektakel De Ronde van de Molen in 1956 op de Voorheide (Slotjes Oost) zijn oorsprong vond, is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Wielrennen was toen in heel Nederland populair. Het parcours begon bij het wijkhuis in de St. Antoniusstraat waar start en finish waren en liep dan over de Tilburgseweg, door de Lindelaan, Eikenlaan, Hoogstraat opnieuw naar de St. Antoniusstraat. De straten zagen er toen nog wel een stukje anders uit. Een deel van het parcours liep over kinderkopjes, een ander deel over klinkers, een enkel stuk was niet eens verhard. De renners hadden nog niet de beschikking over de lichtgewicht fietsen van nu. Van snelle, slankgesneden wielerkleding was al evenmin sprake. De premies die er te winnen waren zagen er ook nog heel anders uit: een levende kip die zolang bij de jury was gestald, een kilo droge worst, blik en veger, enzovoort. Inmiddels dus geen koers meer om de molen, en dit jaar dus ook geen koers meer door de binnenstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen