Wandeling met natuurgids door de stadsparken

Foto: Oosterhout Nieuws

Zondag 8 september wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door het Stadspark van Oosterhout. Meelopen duurt ongeveer 2 uur en is gratis.

Tuinen van ‘De Slotjes’

Deze parken waren oorspronkelijk tuinen, die bij voorname huizen, zoals ‘de Slotjes’ hoorden. Slotjes zijn oude, adellijke behuizingen, die vanaf circa 1300 als boerenhoeven zijn gebouwd en in de loop der eeuwen sterk veranderd, verbouwd en uitgebreid zijn. De parken zijn sinds 1920 eigendom van de gemeente Oosterhout. Ze vormen een groene oase in de stad. Bij de verkiezing van het ‘mooiste park van Nederland’ werd Oosterhout net niet de winnaar. Maar voor de inwoners van Oosterhout is hun parkengordel toch de allermooiste !

Bijzondere begroeiing

Er groeien veel oude, bijzondere bomen. Voorbeelden zijn: een ca. 130 jaar oude zomereik, een enorme tamme kastanje, amberbomen, een treurbeuk, een tulpenboom, een blauwe Libanonceder en nog veel meer soorten. In de ondergroei zijn veel interessante struiken en planten te zien. Dichtbij de vijver met bruggetjes en watervogels staat een “heksenkring” van beuken. Verder is er een oude lindelaan van hangende zilverlindes en staan er veel oude eiken en beuken. Veel boomvruchten, zoals nootjes, kastanjes, eikels en kegels zijn nog niet rijp, maar wel herkenbaar. Wie kent de vruchten van de amberboom ? En waarom heet hij amberboom ?

Meer informatie

De IVN-gidsen vertrekken vanaf 14.00 uur vanaf de entree van het Stadhuis aan het Slotjesveld. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en meelopen is gratis. Deze parkwandeling gaat over verharde paden en is dus bij alle weersomstandigheden ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Kijk op de onderstaande link voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen