Wedstrijd ‘computational thinking’ op Sint-Oelbertgymnasium

Foto: Roel van Tilborg (Sint-Oelbertgymnasium)

Leerlingen uit klas 1 en 2 van het Sint-Oelbertgymnasium doen mee aan de landelijke Beverwedstrijd over ‘computational thinking’.

Digitale wereld

De wereld digitaliseert in snel tempo en het onderwijs op het Sint-Oelbertgymnasium gaat daar in mee. Sinds enkele jaren maken leerlingen naast hun boek en schrift ook gebruik van laptops in de klas en voor wie nog een stap verder wil gaan is er een uitgebreide cursus programmeren opgenomen in het aanbod van het gymnasium. En dit jaar doen de leerlingen uit klas 1 – en de enthousiastelingen uit klas 2 – ook mee aan de landelijke Beverwedstrijd over ‘computational thinking’.

Computational thinking

Computational thinking is het procesmatig (her)formuleren van problemen op een zodanige manier dat het mogelijk wordt om problemen met computertechnologie op te lossen. Veel van de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken zijn dermate complex dat zij niet zonder de hulp van computertechnologie opgelost kunnen worden. Bij deze vraagstukken is de rekenkracht van de computer nodig om tot een oplossing te komen.

Informatica-vaardigheden

De Beverwedstrijd daagt leerlingen van bijna vijfhonderd basis- en middelbare scholen in heel Nederland uit om te laten zien hoe goed hun informaticavaardigheden zijn. Leerlingen hebben geen voorkennis nodig, want de opgaven op het gebied van algoritmen, logische structuren en informatieverwerking zijn toegesneden op hun eigen niveau. Het ontwikkelen van deze vaardigheden geeft leerlingen een voorsprong in de steeds digitalere wereld. Men noemt dit niet voor niets de ‘21st century skills’.

Wizkids

De leerlingen hoefden geen ‘wizkids’ te zijn, maar hadden hun gezond verstand en inzicht wel hard nodig om vijftien vraagstukken in drie kwartier te kunnen oplossen. Het was spannend en uitdagend, want je kon een speld horen vallen in de klas. Het Sint-Oelbertgymnasium hoopt dat leerlingen doorstromen naar een volgende ronde, maar het zou ook al fantastisch zijn als sommige leerlingen op deze wijze hun roeping op het gebied van informatiekunde of informatica tijdens deze wedstrijd hebben gevonden. En wellicht smaakt het wel naar meer en kiezen sommigen om zich aan te melden voor de cursus programmeren? Deze start binnenkort ook weer binnen de muren van het Oelbert.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden