Project ‘Kleuters bewegen Ouderen’ bij Volckaert groot succes

Foto: Volckaert

Sinds kort gaan de kleuters van De Rubenshof maandelijks naar Volckaert voor het project ‘Kleuters bewegen Ouderen’.

Kleuters bewegen Ouderen

Zorgorganisatie Volckaert is onlangs van start gegaan met het project ‘Kleuters bewegen Ouderen.’ De kleuters van de Oosterhoutse basisschool De Rubenshof brengen maandelijks een bezoekje aan het bejaardentehuis om samen met de ouderen te bewegen. Doordat de senioren de kleuters kunnen spiegelen worden zij uitgedaagd tot beweging. Dankzij de kleuters leven de ouderen weer op, ontspannen ze meer en zijn ze zelfverzekerder. Dit resulteert in een groter beweegbereik. Na de tweede sessie in november blijkt het project nu al een succes te zijn, de kleuters zorgen ervoor dat de senioren er fysiek en mentaal op vooruitgaan.

Ouderen prikkelen

Fay Smits, bewegingsagoog bij Volckaert, is de initiatiefnemer van dit project. Ze vertelt: “Ouderen bewegen te weinig. In mijn functie als bewegingsagoog ben ik continu op zoek naar een manier om de inactieve levensstijl op een creatieve manier te doorbreken. De ouderen kunnen meer dan ze denken, je moet ze alleen op de juiste manier weten te prikkelen.” Het tv-programma ‘Kleuters tegen Kwalen’ van Omroep MAX waarin kleuters worden samengebracht met senioren bracht Fay op een idee: “Ik zag in de aflevering ‘Bewegen’ dat een mevrouw die heel bang was om te vallen door een van de kleuters werd uitgedaagd om toch een stukje te lopen. De motivatie van de kleuter bracht het uiterste in haar naar boven. Ik dacht: daar moet ik iets mee!”

Aandacht voor beweging

En zo werd OBS Rubenshof gevraagd om deel te nemen aan de pilot. “Op onze school is er veel aandacht voor beweging,” aldus kleuterjuffen Marie-Claire Geurts en Isa Leijten. “Dit initiatief van Volckaert sluit dan ook goed aan op onze visie op bewegen en wekte daarom direct ons enthousiasme. Daarnaast geeft het ons als school de kans om onze maatschappelijke betrokkenheid te tonen. We hoefden dan ook niet lang na te denken over onze deelname.” Er was niet veel nodig om de kinderen voor te bereiden op hun bezoek aan de ouderen die zich vaak in een vergevorderd stadium van dementie bevinden. “We hebben het niet groter gemaakt dan het is. We vertelden de kinderen dat de ‘opa’s en oma’s’ die we bezoeken soms een beetje vergeetachtig zijn. Maar het mooie van de kleuters is dat ze die beperking helemaal niet zien. Ze zijn zo puur. Dat is zo indrukwekkend.”

Korte spanningsboog

Ook Fay kan dit beamen: “Sommige cliënten hebben door de dementie een korte spanningsboog of zijn snel overprikkelt, maar door de komst van de kleuters valt er een stukje onrust van ze af. Ze zijn totaal door hen vertederd.” Volgens Fay ligt het succes in het feit dat het bewegingsniveau van de twee doelgroepen dicht bij elkaar ligt: “Ze komen elkaar tegemoet in hun bewegingen. De kleuters zijn enthousiast en brengen energie. De cliënten gaan hierin mee, ze kopiëren hen gewoon.” Ook Marie-Claire en Isa zien dit: “Je ziet zo veel blije gezichten bij de ouderen. Ze doen met alles mee en genieten echt. Daarom hopen we ook op de lange termijn aan dit project te blijven deelnemen en wellicht ontstaan er verdere samenwerkingen met Volckaert. Wij kunnen alle scholen aanraden om hieraan mee te doen!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen