Paaltjes binnenstad per 1 januari definitief buiten werking

Foto: Google Streetview

Vanaf 1 januari blijven de palen bij de toegangen tot het voetgangersgebied in de Oosterhoutse binnenstad omlaag.

Palenplan

De dynamische stadsafsluiting in het centrumgebied (beter bekend als “het palenplan”) van Oosterhout dateert van 2005. Het systeem is aan het einde van zijn technische levensduur. Het systeem kent de laatste tijd veel storingen en benodigde materialen zijn steeds moeilijker te verkrijgen. Met ingang van het nieuwe jaar stopt de leverancier van de huidige stadsafsluiting met de dienstverlening op de dynamisch verzinkbare palen. Dit betekent dat ook het beheerssysteem van de stadsafsluiting niet langer betrouwbaar is en de toegankelijkheid van het centrumgebied bij calamiteiten niet meer gegarandeerd is. De gemeente stelt daarom het toegangssysteem vanaf 1 januari buiten werking. Dit houdt in dat de palen bij de toegangen tot het voetgangersgebied omlaag blijven staan.

Nieuw systeem

In de loop van 2020 komt er een nieuw handhavingssysteem voor het centrumgebied, gericht op het autoluw houden van het gebied. De gemeente heeft de afgelopen periode verschillende opties onderzocht. Het college van burgemeester en wethouders zullen zich op 21 januari 2020 over deze opties buigen. Tot die tijd zijn de onderstaande regels van toepassing.

Regels in het centrum

  • In het centrumgebied is een inrij verbod voor gemotoriseerd verkeer van kracht is. Alleen binnen de venstertijd van 7.00 uur tot 11.30 uur is gemotoriseerd verkeer toegestaan. Hier wordt op gehandhaafd.
  • Voor bewoners en ondernemers binnen het centrumgebied bestaat de mogelijkheid om een ontheffing te krijgen om na winkelsluitingstijd naar het eigen pand te rijden. Voorheen moest men hiervoor een toegangspas aanvragen.
  • De gemeente biedt nu de mogelijkheid een ontheffing op kenteken aan te vragen. De ontheffing, bedoeld voor laden en lossen, wordt kosteloos verstrekt. Je kunt de ontheffing (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) digitaal aanvragen via gemeentewinkel Oosterhout, onder de O van ontheffing. Om in te kunnen loggen moet je beschikking hebben over DigiD of eHerkenning. Je kunt de ontheffing ook verkrijgen bij de balie van het gemeentehuis.
  • Een aantal bewoners/ondernemers hebben nu een ontheffing voor de gehele dag. Deze ontheffing op kenteken krijg je automatisch toegezonden.
  • Parkeren in het voetgangersgebied is niet toegestaan.

Stadsafsluiting Stapstad Oosterhout

In overleg met politie en brandweer zullen de palen bij de Leijsenhoek en de Klappeijstraat op vrijdag en zaterdag van 21.00 uur tot 04.30 uur (handmatig) omhoog worden gezet. De bediening van de palen wordt verzorgt door medewerkers van het beveiligingsbedrijf dat toezicht houdt bij de rijwielstalling Markt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen