Slechts 2,2% van de Oosterhoutse koopwoningen binnen bereik met modaal salaris

Foto: CC0 Creative Commons / stevepb

Voor eenverdieners met een jaarinkomen van 36.000 euro bruto is slechts 2,2 procent van de koopwoningen in Oosterhout betaalbaar.

Eenverdieners en koopwoningen

Stijgende huizenprijzen en strengere hypotheekregels maken het steeds lastiger om een woning te kopen. Zo is voor slechts 2,2% van de eenverdieners met een inkomen van 36.000 euro bruto per jaar een koopwoning in de gemeente Oosterhout bereikbaar. Maar voor mensen met een inkomen van 25.000 euro bruto per jaar, de meeste starters op de arbeidsmarkt, ligt slechts 0,1% van de Oosterhoutse koopwoningen binnen het bereik. En zelfs met een jaarinkomen van 47.000 euro bruto is een koopwoning voor slechts 13,9% van de eenverdieners bereikbaar. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Calcasa die LocalFocus heeft verwerkt.

Onderzoek van Calcasa

Calcasa is gespecialiseerd in data-analyse op het gebied van vastgoed en bekeek voor elke gemeente de woningprijzen en zette dat tegenover eisen voor hypotheken en andere relevante gegevens. Een eenverdiener met 25.000 euro kan landelijk gezien slechts 1,9 procent van de Nederlandse koophuizen betalen. Met 36.000 euro is dat 8,5 procent en met 47.000 euro 22,1 procent van de woningen. Voor verreweg de meeste huizen in ons land moet het bruto jaarinkomen dus hoger liggen dan dat laatste bedrag.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden