Nieuwe subsidieregeling voor waardering mantelzorgers

Foto: Surplus Welzijn

Kleine initiatieven die bijdragen aan de ondersteuning en waardering van mantelzorgers kunnen een subsidie van maximaal € 500 aanvragen.

Waardering voor mantelzorgers

Oosterhout kan niet zonder de inzet van mantelzorgers. Samen helpen zij hun naaste, ongeacht hun beperking, om zoveel mogelijk mee te blijven doe aan onze samenleving en om zelfredzaam te zijn. Door hun inzet kunnen zorgvragers langer thuis in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers door middel van het aanbieden van voorzieningen.

Belang van mantelzorg

Wethouder Clèmens Piena: ‘We waarderen de inzet van mantelzorgers. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk de ondersteuning door het eigen netwerk van mensen is. Dat zit hem niet alleen in de praktische ondersteuning, maar ook in het luisterend oor, een vertrouwd gezicht, de aandacht voor elkaar. Als je dat dichtbij je hebt, is het goud waard. Tegelijk kost deze inzet vaak veel energie van mantelzorgers. Deze mantelzorgwaardering onderstreept het belang van de ondersteuning van mantelzorgers en is opgesteld op basis van de behoefte van mantelzorgers zelf.

Onderzoek onder mantelzorgers

Uit onderzoek naar de wensen van mantelzorgers in Oosterhout over de nieuwe vorm van mantelzorgwaardering bleek onder andere de behoefte te bestaan om in kleiner verband zelf activiteiten te organiseren. Deze activiteiten hebben als doel de mantelzorger te waarderen, te verlichten in zijn of haar zorgtaak, een sociaal isolement te voorkomen (of te doorbreken) of het meedoen in de samenleving te bevorderen. Kleine initiatieven die bijdragen aan de ondersteuning en waardering van mantelzorgers kunnen daarom vanaf 14 april subsidie aanvragen.

Nieuwe subsidieregeling

De gemeente stelt jaarlijks €15.000 beschikbaar voor deze nieuwe subsidieregeling. Initiatiefnemers kunnen een subsidieaanvraag van maximaal € 500 indienen via het Subsidieloket via de website van de gemeente. Oosterhoutse mantelzorgers kunnen daarnaast een keuze maken uit activiteiten waaraan zij zelf kunnen deelnemen. Dit activiteitenaanbod wordt nu uitgewerkt en in een later stadium bekendgemaakt. De gemeente onderstreept met de subsidie en het activiteitenaanbod het belang van de diensten die mantelzorgers voor hun naasten verlenen. Dit aanbod vervangt de mantelzorgwaardering zoals die tot en met 2019 werd ingevuld. Mantelzorgers kunnen daarnaast blijven rekenen op het aanbod van Surplus Welzijn voor informatie, advies en ondersteuning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen