Plannen voor reconstructie hofje Galvanistraat Oosterheide

Foto: Gemeente Oosterhout

De gemeente heeft besloten om het hofje aan de Galvanistraat in de wijk Oosterheide gelijktijdig aan te pakken met de herinrichting.

Voorlopig ontwerp

Afgelopen februari heeft een inloopavond plaatsgevonden over de reconstructie van de Galvanistraat. Op deze avond is onder andere het verzoek gekomen om ook het hofje aan de noordzijde van de Galvanistraat mee te nemen in het plan. Er is besloten dit deel van de Galvanistraat inderdaad met de geplande werkzaamheden mee te nemen. Vanwege de corona-beperkingen is het lastig om een bijeenkomst in te plannen. Daarom kun je eventuele op- en aanmerkingen hierop per mail doorgeven.

Meer groen in de openbare ruimte

In de Toekomstvisie Oosterhout 2030 is het streven opgenomen om meer groen in de openbare ruimte toe te voegen en om de openbare ruimte klimaatbestendig in te richten. De bestaande bomen worden te groot en zorgen voor wortelopdruk. Het voorstel is deze te kappen en andere boomsoorten terug te planten. De voorgestelde bomen zijn soorten die passen in het straatbeeld en niet te groot worden. Hieronder een beknopte typering van de boomsoorten:

  • Ulmus ‘Columella’
    Deze boom bloeit in maart/april met groene bloemen. De boom wordt uiteindelijk 15 tot 20 m. hoog met een kroonbreedte van 3 tot 6 m. breed. Er wordt een ondergrondse groeiplaats aangelegd waardoor er veel bewortelbare ruimte voor de boom aanwezig is. Wortelopdruk zal dus naar alle waarschijnlijkheid niet optreden.
  • Syringa reticulata ‘Ivory Silk’
    Deze boom bloeit in juni/juli in dichte bloempluimen tot 30 cm.; de bloeikleur is roomwit. Deze boom wordt uiteindelijk ongeveer 10 m. hoog met een kroonbreedte van 4 tot 6 m. breed. Ook hier wordt een ondergrondse groeiplaats aangelegd waardoor de kans op wortelopdruk minimaal is.
  • Castanea sativa
    Deze boom wordt in het plantsoen aan de noordkant geplant dus eventuele wortelopdruk is hierbij niet aan de orde. Deze boom bloeit in juni/juli in roomkleurige katjes. De vrucht is een stekelvormige bolsters en eetbaar. De boom wordt uiteindelijk ongeveer 20 tot 30 m. hoog met een kroonbreedte van 20 tot 25 m. breed.

Klimaatbestendig inrichten

Een ander voorstel is, in het kader van een klimaatbestendige inrichting, om in het plantsoen aan de noordzijde een lichte verdieping aan te leggen. Het regenwater van de straat wordt met behulp van een goot hiernaartoe geleid. Zo wordt droogte tegengegaan en hoeft het regenwater niet onnodig afgevoerd te worden naar de riolering en uiteindelijk de rioolwaterzuivering. In de huidige situatie is er geen formele indeling met parkeervakken. Om het huidige gebruik zoveel als mogelijk intact te laten heeft de gemeente ervoor gekozen om dit principe in het voorlopig ontwerp te handhaven.

Hoe nu verder?

De gemeente wil graag voor 6 juni jouw mening horen over dit voorlopige ontwerp. Je op- en aanmerkingen kun je mailen naar de projectleider, de heer W. Coremans, per mail: [email protected] of op telefoonnummer 14 0162. Na 6 juni wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Daarna wordt dit definitief ontwerp ter vaststelling voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders, samen met het verdere definitief ontwerp van de Galvanistraat. Vervolgens wordt de verdere technische uitwerking opgepakt. Het streven is om de uitvoering nog in 2020 te kunnen starten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen